Müsiad Gaziantep Şube Başkanı K. Ali Kılçık Sanayi Üretim Verilerini Değerlendirdi
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı K. Ali Kılçık sanayi üretim verilerini değerlendirerek, “Sanayi üretimi mart ayında yüzde 4,2 artış göstererek beklentilerinin üzerinde geldi.
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı K. Ali Kılçık sanayi üretim verilerini değerlendirerek, "Sanayi üretimi mart ayında yüzde 4,2 artış göstererek beklentilerinin üzerinde geldi. Sanayi üretimi ilk çeyrekte ise yüzde 5,3 artış sergiledi" dedi.
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı K. Ali Kılçık konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi, "Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. Piyasada takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda artışın yüzde 3,15 olacağı tahmin edilirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekste ise aylık bazda yüzde 1.05 düşüş bekleniyordu. Sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 5,3 arttı. Bu arada mart verisiyle birlikte ilk çeyrek performansı da şekillenmiş oldu. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,0, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,0 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 artış kaydedildi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,3 imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,3 azaldı."
MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı K. Ali Kılçık, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3 artan sanayi üretiminin, piyasadaki büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilmesini sağlayabileceğinin düşünüldüğünü ifade ederek, yılın ilk çeyreğinde ihracat odaklı ve stoka yönelik üretim ile yüzde 5,3 artan sanayi üretimi, liradaki değer kaybı, faizlerdeki artış ve siyasi endişeler nedeniyle düşük kalması beklenen büyümenin ilk çeyrekte endişe edilenden çok daha yüksek bir artış gösterdiğine işaret etti. Başkan Kılçık, "Arındırılmamış sanayi üretimi martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 olan beklentilerin üzerinde yüzde 4,15 arttı. Bu verilere göre, ilk çeyrekte sanayi üretimindeki artış yaklaşık yüzde 5,3 oldu" dedi.
Büyüme hedeflerinin yakalanması adına önemli bir dönemden geçildiğini belirten Müsiad Başkan Kılçık, "Sanayi üretiminin yanı sıra bazı göstergeler büyümenin ılımlı şekilde devam ettiğini gösteriyor. Kredi büyümesi, tüketici güveni gibi tüketicilere dair göstergeler çok ciddi bir büyümeye işaret etmese de yatırım tarafındaki göstergeler büyümede sıkıntı olmadığını gösteriyor" dedi ve ekledi: "Belki yüzde çok yüksek bir oranda büyüme olmayacak ama yine de önemli bir büyüme görülecek. İlk çeyrekte Türkiye'deki ortam ve dünya ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle daralma beklentisi varken büyüme açısından iyi bir çeyrek ortaya çıkacak" diye konuştu.
Vakıfbank Ekonomik Araştırmalarına değinen Başkan Kılçık, "Bahsi geçen rapora göre, Sanayi üretimi yıllık artış ortalamasının birinci çeyrek itibarıyla yüzde 5,3 seviyesinde gerçekleşmesi, piyasada 2014'ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ve 2014 yılı büyüme rakamlarının yukarı yönde revize edilmesine neden olabilir. Piyasa faizlerinin Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyelerine çıktığı bir dönemde sanayi üretiminin ilk çeyrekte yüzde 5'in üzerine yükselmesi, piyasada yüzde 2 seviyelerinde bulunan 2014 yılı büyüme tahminlerinin yüzde 3 seviyelerine revize edilmesinin anlamlı olacağını ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.
Ülkemizin ekonomi otoritelerinin yorumlarına değinen Başkan Kılçık, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'Büyüme konusunda endişemiz yok' sözlerini hatırlatarak, "Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu yıl yüzde 4'e yakın bir büyümenin rahatlıkla sağlanabileceğini düşünüyorlar. Bu da tüm sektörlerden olumlu bir reaksiyon aldı. Orta vadeli plana (OVP)'ye göre Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4 büyümesi beklenirken analistler 2014 yılı için hedeflenen bu rakama ulaşmanın artık kolay olmayacağını, hatta siyasi endişelerin uzayıp beklentileri baskılamaya devam etmesi halinde ise yakın bir olasılık olarak görülmese de daralma ihtimalinin bile gündeme gelebileceğini belirtiyorlardı" dedi. - GAZİANTEP