Muş'ta "Yöresel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması Çalıştayı"
Muş'ta, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) düzenlenen "Yöresel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması Çalıştayı" başladı.
Muş'ta, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) düzenlenen "Yöresel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması Çalıştayı" başladı.
Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde süt, et ve bitkisel ürünlerin tarımsal katma değeri yükseltilerek pazarlanması için, Tarihi Murat Köprüsü'ndeki dinlenme tesisinde düzenlenen çalıştayda konuşan Vali Vedat Büyükersoy, çalıştay sonunda çıkacak sonuçların ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sunacağını söyledi.
Büyükersoy, "Muş tarımsal alanda büyük bir avantaja sahip. Ancak bu avantajını yıllardan beri kullanamadı. Ama bundan sonra kullanacağına inanıyorum. Günümüzde gıda güvenliği çok önemli bir ihtiyaç haline geldi. Bu çalıştay ilimize yön verecek, çiftçimizi motive edecek, güvenli sebze ve meyvelerin işlenmesi ve pazarlanmasına önemli katkı sağlayacak" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar, yöresel ürünle üretildikleri yöre aralarında güçlü bir bağ olduğunu söyledi.
Bu ürünlerin haksız rekabet ve taklitlere karşı korunması gerektiğini ifade eden Akar, "Yöresel ürünlerin korunması ve sahip çıkılması için bu çalıştay büyük önem taşıyor. Yöresel ürünler markalaştırılarak ekonomiye kazandırılması gerekiyor" dedi.
DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ise yöresel ürünlerin korunması ve geliştirilerek uluslararası pazarlara ulaştırlaması gerektiğini ifade etti.
Muş'un tarım potansiyelinin çok güçlü olduğunu bildiren Demirci, işlenebilmesi durumunda Muş Ovası'ndan 5 kat daha fazla katma değer alınabileceğini belirterek, bu çalıştayın önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Çalıştaya, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Mithat Şahin, Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, Türk Patent Enstitüsünden Eren Başer, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum amirleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. - Muş