Muş'ta Çilek Bahçelerine Bir Yenisi Daha Eklendi
Muş’ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kadın çiftçilere yönelik "Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında merkeze bağlı Karaköprü köyünde bir bahçe daha oluşturdu.
Muş'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kadın çiftçilere yönelik "Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında merkeze bağlı Karaköprü köyünde bir bahçe daha oluşturdu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kadın çiftçilere yönelik "Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında 2013 yılında 11 çiftçi kadın ve 2014 yılında 11 çiftçi kadına toplamda 16 dekar kurulan çilek bahçesi bu yıl da artarak devam ediyor. Proje kapsamında merkeze bağlı Karaköprü köyünde yeni bir çilek bahçesi daha oluşturuldu. Çilek bahçesinin oluşturulmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu ve kurumun teknik personelleri ile köy halkı katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 2013 yılında proje illeri arasına alınan Muş, kadın çiftçilere yönelik "Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında çilek yetiştiriciliğine bu yıl 37 çiftçi daha eklendiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, "2013- 2014 yıllarında da toplamda 22 kadın çiftçiye çilek fidesi verilerek ekiminden, hasadına kadar teknik personellerce titiz olarak takip edilen süreçte başarılı sonuçlar alınmıştı. 2015 yılında ise, 27 çiftçi kadın seçilerek toplamda 13,5 dekarlık çilek bahçesi kurularak çilek yetiştiriciliği yaygınlaştırılmaya devam ediliyor. Bunun dışında İl Özel İdare Genel Sekreterliği ödeneği ile de birer dekarlık yine ilimizin muhtelif yerlerinde 10 bayan çiftçimize olmak üzere ilimizde toplam 59 kadın çiftçimize çilek bahçesi projesi uygulamış bulunmaktayız" dedi.
Yeni kurulan bahçelerde bu yıl yeni bir değişiklik yaparak hastalıkları önleme, tat ve aromayı iyileştirmek amacıyla sürekli gözetim altında tutuklarını ifade eden Çolakoğlu, "Ayrıca bu yıl kurulan yeni bahçelerde teknik personellerimiz ve kadın çiftçilerimizle, toprak kaynaklı hastalıkları önlemek tat ve aromayı iyileştirmek amacıyla sürekli gözetim altında olacaktır. İlimizde çilek yetiştiriciliğine yeni başlanmış olmasına rağmen üreticilerimizin başarılı olduğuna inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inancımız tamdır. Muş'ta çileği marka haline getirmek istiyoruz. Çünkü her ilin bir ürünle öne çıkması gerekiyor. Muş'ta bunun üzerine yoğunlaşmamızın sebebi; bu ilimiz, zirai ilaçlar konusunda çok fazla kirlenmemiş bir toprak yapısına sahip olduğu için burada üretilen çileklerimiz, organik diyebileceğimiz şekilde çünkü gübre kullanmıyoruz, zirai ilaç kullanmıyoruz sadece dikim zamanı organik olarak kullandığımız bir gübremiz var. O sebeple aroması ve florası çok iyi olan bir ürünümüz" şeklinde konuştu. - MUŞ