Munzur Çayı'na 5 Bin Kırmızı Benekli Alabalık Bırakıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla, Munzur Çayı'na 5 bin yavru alabalık bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla, Munzur Çayı'na 5 bin yavru alabalık bırakıldı.
Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi çerçevesinde üretilen balıkların çaya salımı için düzenlenen programa, Ovacık Kaymakamı Ahmet Türköz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ve şube çalışanları katıldı. Beş bin yavru balık, Munzur Vadisi Mercan Deresi mevkisinde suya salındı.
Kaymakam Türköz, burada yaptığı açıklamada, kırmızı benekli alabalığın Munzur'a has bir balık olduğunu belirterek, "Kırmızı benekli alabalığın yıl boyunca tutulması, avlanması yasak. İnşallah Munzur'umuza bereket getirsin diyoruz. Toplam 40 bin adet balık Munzur Çayı'na bırakılacak. Beş bin taneyi bugün bıraktık. Umarım derelerimizdeki balık popülasyonu da artar. Daha sonra bir ekonomik değer de oluşturacak bu. İleride halkın ekonomisine katkı olacağını düşünüyoruz. Hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Mehmet Fehmi Yüksel de, kırmızı benekli alabalığın endemik bir tür olduğunu anımsattı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü faaliyet alanlarından ve doğaya hayvan yerleştirme projelerinden biri olan Munzur suyuna balık yerleştirme projesinde salım aşamasına gelindiğini dile getiren Yüksel, şöyle dedi:
"2006-2007 yılında Munzur Çayı'ndan alınan 80 adet kırmızı benekli alabalık anaçları Trabzon Maçka'da bulunan, yine Bakanlığımıza bağlı Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda çoğaltılarak, bu yıl hedeflenen 40 bin adet yavru salımının şu anda 5 binini gerçekleştiriyoruz. İleriki günlerde de 35 bin adetini gerçekleştireceğiz. 2013 yılında da hedefimiz 200 bin adet. Doğada endemik tür olan kırmızı benekli alabalığı, tekrar Munzur suyunda rahatça yüzebilecek konuma getireceğiz ve halkın bir zenginliği olan bu alabalığı tekrar doğasına kavuşturmuş olacağız."
- TUNCELİ