Mülteciler, İnsan Hakları ve İstinaf Mahkemeleri" Paneli
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bölge adliye mahkemelerinin faaliyete girmesiyle Yargıtay'ın sadece hukuk denetimi yapacağını belirterek, "Yargıtay içtihat mahkemesi özelliğine hızla kavuşacaktır.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bölge adliye mahkemelerinin faaliyete girmesiyle Yargıtay'ın sadece hukuk denetimi yapacağını belirterek, "Yargıtay içtihat mahkemesi özelliğine hızla kavuşacaktır. Böylelikle sistem, güzel bir organizasyon olarak çalışacaktır" dedi.
Cirit, Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Konya Adliyesi iş birliğince Konya Ticaret Odası Konferans salonunda yapılan, "Mülteciler, İnsan Hakları ve İstinaf Mahkemeleri" sempozyumunda yaptığı konuşmada, devletin temeli olan adaletin, kainatın ruhu olarak ifade edildiğini söyledi.
Bölge adliye mahkemelerinin biran önce faaliyete geçmesi gerektiğini dile getiren Cirit, çalışma takviminin henüz tam olarak kesinleşmemesinin yarattığı belirsizliklerin, Yargıtay'ın karar alma ve sorun çözme mekanizmalarını olumsuz etkilediğini belirtti.
"Bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay'ın iş yükünü azaltacak"
Bölge adliye mahkemelerinin gelecek yıl faaliyete geçmesi yönünde program açıklandığını aktaran Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Yargıtay'a gelen 1 milyon dosyanın bundan sonra ancak 10'da 1'inin geleceğini tahmin ediyoruz. Yargıtay, ağır iş yükü altında her yıl artan iş yüküyle karşı karşıyadır. İstinaflar devreye girdiğinde Yargıtayımız sadece hukuk denetimi yapacaktır. Yargıtay, içtihat mahkemesi özelliğine hızla kavuşacaktır. Böylelikle sistem, güzel bir organizasyon olarak çalışacaktır. Bölge adliye mahkemelerinin kurulması Yargıtay'ı iş yükü bakımından kısmen rahatlatacaktır. Yerel ve istinaf adliyelerinin meselesini çözmeyecektir. Bize gelen 1 milyon dosyanın 900 bini istinaflara gidecektir. İstinaflar da yargılama yapacakları için onlar da ağır iş yükü altında kalacaklardır."
Cirit, son yıllarda yaşadıkları en önemli sorunların başında iyi hukukçu yetiştirememek olduğunu, iyi bir hukuk sistemi için iyi hukukçulara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
"Zulümden kaçanları Anadolu insanı bağrına basmıştır"
"Mülteciler meselesi büyük bir meseledir" diyen Cirit, "Geçen Time dergisi yılın ödülünü 100 bin mülteciyi alacağını ifade eden ama daha almayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e verdi. Biz, 2,5 milyon mülteci barındırıyoruz. Onlara kucağımızı açtık, ekmeğimiz paylaştık. Bu da ayrı bir garabettir, adaletsizliktir. Bunu da takdirlerinize sunuyorum" şeklinde konuştu.
Anadolu insanının ekmeğini paylaşmasını bildiğini anlatan Cirit, şunları kaydetti:
"93 harbi, Trablusgarp Savaşı ve akabinde 1. Dünya Savaşı sırasında göç yollarında 6 milyon vatandaşımızı kaybettik, kıtal gördük, sıtmaları ve bulaşıcı hastalıkları yaşadık. Bu nedenle Anadolu insanı zorda kalanın yanında olmasını, açıkta kalanın üstünü örtmesini bilen bir millettir. Biz, paylaşmasını bilen bir milletiz. Tarih boyunca da böyle olmuştur. Şu anda birçok Avrupa ülkesinden daha fazla oranda mülteci barındırıyoruz. Zulümden kaçanları Anadolu insanı bağrına basmıştır. Onların aşı ve örtüsü olmuştur. Şu anda 2,5 milyon Suriyeli mülteci vardır. Bu millet, alicenap ve kadirşinas büyük bir millet. Bundan dolayı yok etmek için uğraşıyorlar ama muvaffak olamıyorlar, olamayacaklar da...."
Sempozyumda, Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Kutlu ve Prof. Dr.Şaban Tanıyıcı ile eski Yargıtay hakimi Engin Şafak sunum yaptı.