Haberler

Muhtarın Zor Görevi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Kestel ilçesindeki tarihi Babasultan köyünün muhtarı Fahri Çelik, Geyikli Baba türbesinin önünde yer alan 720 yıllık çınar ağacına bizzat kendisi bakıyor.

Bursa'nın Kestel ilçesindeki tarihi Babasultan köyünün muhtarı Fahri Çelik, Geyikli Baba türbesinin önünde yer alan 720 yıllık çınar ağacına bizzat kendisi bakıyor.

Bursa'nın fethi sırasında Sultan Orhangazi Han ile birlikte olan Horasan evliyalarından Geylikli Baba'nın döneminden kalma çınar ağacına Babasultan köyünün muhtarı Fahri Çelik bizzat kendisi bakıyor. Osmanlılar tarafından Bursa'nın muhasara altında tutulduğu ve fethedildiği 1320'li yıllarda dikildiği tespit edilen 24 metre yüksekliğindeki çınar, Uludağ'ın eteğinde uzun yıllar kar suları ile yaşamaya devam edecek. Yaşı Tabiat Varlıkları Komisyonu tarafından 720 olarak belirlenen tarihi çınar ağacına köyün muhtarı Fahri Çelik bakıyor. Kestel ilçesine bağlı Babasultan köyünde İl Özel İdaresi tarafından Geylikli Baba Camii ve türbesi 1 milyon 100 bin liralık harcamayla yenilendi.

Bu arada, her yıl Babasultan pilavının pişirildiği ocaklar da büyütülerek daha fazla insana hizmet edecek hale getirildi. Her yıl ağustos ayının ilk pazar günü köyde on binlerce Osmanlı torununun bir araya gelip Geyikli Baba'yı yad ettiğini belirten Baba Sultan Muhtarı Fahri Çelik, en önemli görevlerinden birisinin ecdattan miras kalan bu çınar ağacının bakımı olduğunu söyledi. Kendisini, çınar ağacına daha asırlarca ayakta durması için en iyi bakımı yapmak mecburiyetinde hissettiğini belirten Çelik, "Biz zaten rençber insanlarız. Onun için ağaç bakımından ve budamasından anlıyoruz. Bu devasa çınarın her biri tonlarca ağırlığındaki kollarını desteklemekten tutun, gövdesinin çevresindeki toprak zemini muhafaza etmek, orayı tımar edip çiçeklendirmek gibi bütün işleri yapmak mecburiyetindeyim. Bu bölge Geyikli Baba'nın türbesinin önünde olduğu için misafirlerimiz eksik olmuyor. Yapılan yeni restorasyonlarla da türbemiz çiçek gibi oldu. 720 yıllık 3 metre ve 75 santim gövdesi olan devasa çınarımızı bakmak da benim sorumluluğuma düştü. Burada her hafta mutat tımar ve temizlik yapıyoruz. Ayrıca yaz aylarında kurak zamanlarda hariçten sulama yapıyoruz. Cami ve türbenin bulunduğu alanda bol su bulunması sebebiyle bu tarihi çınar ağacının daha yüzlerce yıl yeşil kalacağına inanıyorum" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close