Muhtardan "Çeribaşılık" Tepkisi
Menzilahir Mahalle Muhtarı Ergin Karabayır, Roman toplumunda 'çeribaşı' diye bir kavram olmadığını, Fikri Ocak'ın da çeribaşılığını asla kabul etmediğini söyledi.
Menzilahir Mahalle Muhtarı Ergin Karabayır, Roman toplumunda 'çeribaşı' diye bir kavram olmadığını, Fikri Ocak'ın da çeribaşılığını asla kabul etmediğini söyledi.
Karabayır, Roman toplumunda lider, temsilci olarak adlandırılan çeribaşılık kavramına ilişkin yeni bir tartışma başlattı. Edirne'de Romanlar için 'çeribaşı' diye adlandırılan bir müessese olmadığını ifade eden Karabayır, "Hiçbir zaman da olmadı. Gerçeği de yoktur. Suni yaratılmış bir kavramdır. Sadece tarımda çalışanların iş bulabilmesi için 'dragoman' tabir edilen kişiler belli mahallelerde bulunurdu" dedi.
Aynı mahallede ikamet ettikleri Fikri Ocak'ın çeribaşılığını kesinlikle kabul etmediğini de kaydeden Karabayır, "O seçilmiş değildir. Edirne'de bulunan Roman vatandaşlarımız da zaten bunu kabul etmemektedir" dedi. Karabayır, Edirne'de çeribaşı olarak adlandırılan müessesenin çıkış noktasını ise şöyle anlattı:
"Menzilahir Mahallesi'nde 40 yıl önce Salih Küçükcivan adında bir vatandaşımız Hıdrellez gününde başına kırmızı eşarp bağlar, etek giyer ve davul zurna eşliğinde oynardı. Yakıştırma olarak kendisine 'çeribaşı' dendi. Kendisi de oynadığı için para toplardı."
Çeribaşılık adı altında başta 5 Mayıs Hıdrellez olmak üzere çeşitli günlerde para toplandığını ve bunun da hoş karşılanmadığını kaydeden Karabayır, "Bizim toplumumuzda seçilmiş bir gelenek yoktur. Kendini ön plana çıkarmak isteyenlerin sahiplenmeye çalıştığı bir durumdur. Yasal seçilmiş mahalle muhtarlıkları vardır. Roman toplumu içinde çift başlılık yaratmaktadır" diye konuştu. - EDİRNE