Muğla ve Aydın'da Alageyik Saysı 46'ya Çıktı
Alageyiklerin uygun yeni alanlara taşınması projesi kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve ODTÜ Biyoloji Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Aydın ve Muğla’da Alageyik sayısı 46’ya ulaştı.
Alageyiklerin uygun yeni alanlara taşınması projesi kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve ODTÜ Biyoloji Bölümü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Aydın ve Muğla'da Alageyik sayısı 46'ya ulaştı.
Antalya'dan getirilerek Aydın Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkına ve Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına yerleştirilen alageyiklerin sayısı 2015 yılında tespit edilen 7 yavru ile birlikte 46 sayısına ulaştı.
Yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda uygun yaşam alanlarına salınan alageyiklerin, yapılan etkin koruma ve izleme çalışmaları ile habitatlarına başarılı bir şekilde adapte oldukları Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce GPS vericili tasmalar ve fotokapanlar aracılığı ile takip edilerek gözleniyor. Fotokapanlarla yapılan izleme sonunda Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkında 5, Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında ise 2 yavru alageyik tespit edildi.
Ekim ayında çiftleşen alageyiklerin ortalama yaşam süreleri 18-20 yıl arasındadır. Alageyikler, yaklaşık 230 günlük gebelik süresinden sonra Haziran ayında tek yavru dünyaya getirirler. Nesli tehlike altındaki türlerden biri olan ve ülkemizdeki tek doğal popülasyon olarak bulunduğu Antalya Düzlerçamı'ndan Aydın Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na getirilen 20 alageyiğin sayıları 2015 yılında doğan 5 yavru ile birlikte 30'a ulaşırken, Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına getirilen 14 Alageyik 2015 yılında doğan 2 yavru ile birlikte 16'ya ulaştı. - MUĞLA