Aydın'da Muayenehane Çalışanlarına Tıbbi Atık ve Yangın Eğitimi
Aydın'da, diş hekimi muayenehanelerinde görevli yardımcı personellere uzmanlar, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yangın ve tıbbi atık eğitimi verdi.
Aydın'da, diş hekimi muayenehanelerinde görevli yardımcı personellere iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yangın ve tıbbi atık eğitimi verildi.
Muayenelerde özellikle küçük çaplı yangınların eğitimli personelce kısa sürede söndürülebileceğini belirten yangın eğitmeni ve A sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanı Halit Çakır, yangın eğitiminin toplumun tüm kesimlerince alınması gereken eğitimlerden olduğunu belirterek, "Başta yaşadığımız ev ortamları, çalıştığımız iş yerleri hatta araçlarımız bu yönde sürekli risk oluşturmaktadır. Onun için evler, apartmanlar, iş yerleri ve kullanılan araçlar uygun sayıda ve tipte yangın söndürücüler bulundurulmalıdır. ve bu yangın söndürücülerin de düzenli aralıklarla kontrolü yapılmalıdır" dedi.
Özellikle yeni başlayan yangınların söndürülmesi hazır bulundurulan yangın tüpleri ile kolaylıkla söndürülebileceğini kaydeden Çakır, diş hekimi muayenehanelerinde çalışan personele yangın tüplerinin özellikleri ve hangi tip yangınlarda hangi yangın tüplerinin kullanılacağı hakkında bilgi verdi.
Eğitimin ikinci bölümünde iş yeri hekimi Dr. Orhan Şahin, atıkların önemi, farklı atıkların ayrıştırılarak depolanmasının önemi hakkında bilgi verdi. İş gereği tıbbi atıkların ciddi problemler oluşturabileceği ve ayrıca dikkat edilmezse çevresel zararlara yol açabileceğinin altını çizen Şahin, "Özellikle kesici delici malzemeler, kesici delici malzemelerin konduğu plastik kaplara konulmalı. Enjektör iğne ucunun kapatılmadan, kaba atılmaması gerekiyor. Kapatma esnasında oluşabilecek yaralanmalar Hepatit B, Hepatit C, AİDS gibi hastalıkların bulaşmasına yol açabilir. Tıbbi atık torbaları kırmızı renkte olmalı. Tamamen doldurulmadan geçici depolama alanlarına taşınması gerekiyor. Diğer atık torbaları içinde tıbbi atık olarak değerlendirilen malzeme görüldüğünde bunun tıbbi atık olarak değerlendirilerek, uygun kırmızı poşet içine alınarak bertaraf edilmesi uygun olur" diye konuştu.
Yanlışlıkla veya ihmal sonucu başka renkte poşetlere atılan tıbbi atıkların ciddi problemlere yol açabileceğini belirten Dr. Şahin, tıbbi atıklar konusunda özellikle diş hekimi muayenelerinde çalışan personelin eğitimin önemli olduğunu vurguladı.
Yangın eğitim ve tatbikatı ile tıbbi atık eğitimi sonrası diş hekimi muayenelerinde çalışan personele katılım belgesi verildi. - AYDIN