Haberler

Mskü, İztuzu İçin Yönetim Planı Hazırladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinin Dünyaca ünlü İztuzu Plajı için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi hayata geçirildi.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinin Dünyaca ünlü İztuzu Plajı için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi hayata geçirildi.

Ortaca Meslek Yüksek Okulu salonunda yapılan toplantı ile İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi hakkında bilgi veren MSKÜ, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli "İztuzu sahili Muğla Üniversitesi rektörlüğüne devredildikten sonra 'İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi' adı altında bir proje hazırlandı. Bu proje kapsamında bölgenin tarihi, kültürel, ekonomik, ekolojik, sosyal bütün alanların araştırmayı kapsayan bir proje. Bu proje sonunda ortaya çıkacak olan verilere göre İztuzu sahilini hem en iyi şekilde koruyup geliştirerek, hem de en iyi şekilde hizmet verip ekonomik katkı sağlayacak olan altyapının hazırlanması hedeflenmektedir. Proje sonuçlarının uygulanmasında bölgede faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla birlikte kararlar üretilecektir. Neticede İztuzu sahilinin hem korunması, hem de insan kullanımlarının minimize edilmesi ve ekonomik gelir elde edilmesi hedeflenmektedir. İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi kapsamında bölgedeki endemik türler, hem deniz tarafındaki hem kara tarafındaki bitki örtüsü, aynı zamanda deniz ortamındaki canlılar, kaplumbağalar, bunun içerisinde bütün biyolojik faktörler dahil olmak üzere koruma planları hazırlanacak. Şu anda sahada 15 tane ayrı disiplinden ekibimiz saha çalışmalarına başlamış durumda" diye konuştu.

DEKAMER olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile işbirliği içerisinde gerekli çalışmaları yürüteceklerinin altını çizen Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "deniz kaplumbağaları gibi çok uzun sürede erginleşen kaplumbağaların, canlıların korunması için uzun yıllar koruma çalışmalarını devam ettirmek gerekiyor. Bu çerçevede 90'lı yıllarda başlayan İztuzu'ndaki koruma çalışmaları 2000'li yıllarda, ve bu yıllarda ürünlerini almaya başladı. İlk yıllarda bırakılan yavrular anne olarak bu kumsala gelerek yuva yapmaya başladılar. Başlangıç yıllarında 200 olan yuva sayımız son yıllarda 300, 400 hatta 500'ün üzerine çıkan yuva sayılarımız oldu. Bu yönüyle Türkiye'de deniz kaplumbağalarının en iyi korunduğu ve kumsaldaki izleme çalışmalarının yapıldığı bir merkez. Bütün dünyaya da örnek olarak gösteriliyor. Biz DEKAMER olarak yine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu çalışmaları yürüteceğiz. MSKÜ'nün desteğiyle, daha önce Bakanlığın desteklediği proje formatında izleme ve koruma çalışmalarımızı yürüteceğiz" dedi.

Plajda şuana kadar yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında slayt eşliğinde bir sunum gerçekleştiren MSKÜ İktisadi İşletme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Özler, Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limidet Şirketi (DALÇEV A.Ş.) yetkililerinin plajdan tahliye edilmelerinden sonra, üniversite tarafından 2 numaralı büfede tekrar faaliyete başlanılacağını belirtti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close