Haberler
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, görevden alınan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'i 29 Kasım Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Yenidoğan çetesi sanığı doktordan tüyler ürperten sözler: 'Erkenden öldüreceksin, sorun çözülecek' diyordu

Çetenin, bebekleri nasıl katlettiğini tüyler ürperten sözlerle anlattı

Modern Fındık Tarımı Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Akbaşlı: "Eğer biz modern fındık yetiştiriciliği yapacaksak örgütlenmeliyiz"

Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezince (GİFAM) Modern Fındık Tarımı paneli düzenlendi.

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akbaşlı, Güre yerleşkesindeki rektörlük konferans salonunda gerçekleşen panelde yaptığı konuşmada, miras yoluyla bölünen tarım arazilerine dikkati çekti.

Türkiye'de ortalama tarım arazisinin işletme başına 57 dönüm düştüğünü belirten Akbaşlı, "Avrupa Birliği ortalamasına baktığımızda 80 dönüm. Fransa'da 250-300 dönüm, Almanya'da 180 dönüm, İngiltere'de ve daha gelişmiş ülkelerde daha fazla" dedi.

Akbaşlı, fındık tarımına bakınca ortalama tarım arazisi büyüklüğünün 17 dönüm olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tarım arazileri bölüne bölüne saksı olmuş, treni kaçırmışız, iki gün önce çıkartmışız yasayı. Giresun merkezde çiftçilerimizin 7 bininin arazisi 10 dönümün altında. Bugün bir sosyal yaşam alanı koyayım desen, villam olsun, çiçek böcek olsun desen 10 dönüm arazi lazım. Sosyal yaşam alanları Karadeniz'de tarımsal yaşam alanı haline gelmiş. Dolayısıyla bunlar nasıl olacak, nasıl toplulaştırılacak, bu konuda çok bir şey söyleyemiyorum."

"Çiftçiler örgütlenmeli"

Akbaşlı, "Eğer biz modern fındık yetiştiriciliği yapacaksak örgütlenmeliyiz. Bu konuyla ilgili size dünya örneğini vermek istiyorum. Avrupa Birliği'nde mahsulünü üretici birliklerinde kooperatiflerle, şirketlerle, kısacası bir örgütle satan çiftçilerin ortalaması yüzde 89. Her 100 çiftçiden 89'u ürünlerini çiftçiler aracılığıyla satıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu durumun yüzde 2'de bulunduğunu anlatan Akbaşlı, şunları kaydetti:

"Her 100 çiftçiden 2'si mahsulünü örgütler aracılığıyla pazarlayabiliyor. Biz nasıl ulaşacağız buraya? Bir örgüte üye olan çiftçi, üyelik mektubunu veya sözleşmesini okumuyor. Üniversitemizin sosyoloji bölümleri, tarımsal bölümler, ticaret borsaları, araştırma enstitüleri hep birlikte alan taramaları yapabiliriz. Modern fındık yetiştiriciliğini çiftçi istiyor mu? 'Şunu yapalım' diyoruz ancak çiftçi istiyor mu, gidelim bakalım. 'Ben yapamam' derlerse biz burada niye oturuyoruz? Dolayısıyla bizim mutlaka alana çıkmamız lazım."

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin ise iyi tarımda sürdürülebilirlik ve uygulanabilirlik konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, fındık tarımındaki zararlı böcekler ve sonuçlarıyla ilgili sunum yaptı.

Panele, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali İslam, GİFAM Müdürü Ali Turan ve Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı da katıldı. - Giresun

Kaynak: AA / Yerel
title