Mısır Normalleşmeden Ortadoğu'da Gerilim Düşmez"
Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır normalleşmeden Ortadoğu'da gerilimin düşmesinin mümkün olmadığını belirterek, ""Bölge 100 sene öncesinden çok farklı. Halklar, iradelerini küresel aktörlere teslim etmek istemiyor.
VEDAT YÜCEBAŞ - Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır normalleşmeden Ortadoğu'da gerilimin düşmesinin mümkün olmadığını belirterek, ""Bölge 100 sene öncesinden çok farklı. Halklar, iradelerini küresel aktörlere teslim etmek istemiyor. Mısır'daki durum sürdürülebilir değil. Bu gerçeği er veya geç tüm aktörler görecek" dedi.
İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2,5 yıldır ülkeye hükmeden darbe rejiminin Mısır tarihinde görülmeyen hukuksuzluklara, insan hakları ihlallerine ve insanlık suçlarına imza attığını söyledi.
Bu süreçte on binlerce insanın tutuklandığını, sivil göstericilerin katledildiğini ve yüzlerce darbe karşıtının hala kayıp olduğunu anlatan İşbilir, işkence ve keyfi tutuklamaların da sıradanlaştığını, mahkemelerin adeta idam cezası veren tiyatrolara, hukukun paçavraya dönüştürüldüğünü dile getirdi.
İşbilir, son temyiz kararının bu durumun zayıf da olsa kabul edildiği anlamını taşıdığını ifade ederek, "Son 2,5 yılda alınan tüm kararlar gözden geçirilmeli. Zira bu süreçte hukuk rafa kaldırıldı, darbe siyaseti hükmetti. Sisi rejimi, 2011 devriminin yıl dönümüne günler kala iç siyasi tansiyonu düşürmek istiyor. Çünkü olağanüstü dış yardımlara ve desteğe rağmen ekonomi çok kötü durumda" diye konuştu.
-Mısır'daki insan hakları ihlalleri
Cihangir İşbilir, Mısır'daki insan hakları ihlallerinin, tarihinin en kötü seviyesinde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Yeni bir sosyal patlama için henüz zemin müsait değil ama bu sükunet ilanihaye devam etmez. Sisi hükümeti bu kararlarla muhtemel gerilimleri düşürmek istiyor olabilir. Değişen uluslararası konjonktür de Sisi yönetimini geri adım atmaya zorluyor. Özellikle darbeyi destekleyen Suudi Arabistan ve İsrail'in Türkiye ile ilişkilerinin olumlu yönde seyretmesi Mısır yönetimini tedirgin ediyor ve darbe karşıtlarına yönelik tavrını gözden geçirmeye zorluyor."
"Mısır Arap dünyasının aklı gibidir. İslam dünyası için de en etkili ülkelerdendir" diyen İşbilir, şunları kaydetti:
"2013 Temmuz darbesi bölgedeki tüm kodları alt üst etmişti. Darbe, Ortadoğu'da terör ve çatışmaları besleyen bir etki yaptı. DAEŞ ve benzeri terör örgütlerini, İsrail ve Suriye gibi devlet terörü uygulayan rejimleri cesaretlendirdi. Gelinen noktada darbenin zayıflaması, süreci tersine döndürmek için şart. Mısır normalleşmeden Ortadoğu'da gerilimin düşmesi mümkün değil. Bölge 100 sene öncesinden çok farklı. Halklar iradelerini küresel aktörlere teslim etmek istemiyor. Mısır'daki durum sürdürülebilir değil. Bu gerçeği er veya geç tüm aktörler görecek. Bu anlamda Türkiye'nin başından beri durduğu yer isabetli ve uzun vadede en kazançlı nokta."