Haberler

Mimarlar Kaygılı

Mimarlar Kaygılı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, mimarlık ortamı ve Mimarlar Odası'nın, çok boyutlu bir saldırının hedefinde olduğu yorumunu ifade etti.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, mimarlık ortamı ve Mimarlar Odası'nın, çok boyutlu bir saldırının hedefinde olduğu yorumunu ifade ederek, bugün gelinen noktadaysa meslek odalarının işlevsizleştirilmek istendiğini iddia etti.

Mimarlar Odası Adana Şubesi'nde gerçekleştirilen kongre sonrasında iş başına gelen yeni yönetim, ilk toplantısını gerçekleştirerek, kendi arasında görev dağılımı yaptı. Şube başkanlığına Bekir Kamış getirilirken, Kamuran Pekçetin 'başkan yardımcılığı', Ufuk Önder 'şube sekreteri', Nusret Baş 'şube saymanlığı' görevini üstlenirken, Demet Erke Yaptı, Egemen Say ve Mehmet Taner de yönetimde yer alan bir diğer isimler oldu. 21-22 Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen; '12. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Bekir Kamış, "Yönetim kurulumuz ve seçilen diğer arkadaşlarımızla birlikte yeni dönem çalışma akslarımızı, kent ve kamu yararı önceliklerimiz ile birlikte meslektaşlarımızın da mesleki sorunlarına çözüm üretebilmek oluşturacak" dedi.

"MESLEK ODALARI İŞLEVSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR"

Mimarlık ortamı ve Mimarlar Odası'nın, çok boyutlu bir saldırının hedefinde bulunduğu yorumunu dile getiren Kamış, bugün gelinen noktadaysa meslek odalarının işlevsizleştirilmek istendiğini öne sürdü. Kamış, "Çıkartılan kanun ve kararnamelerle ülke kaynakları, kıyılar, ormanlar, akarsular, kentsel ve kırsal alanlar küresel sermayenin talanına sunuluyor. Bir taraftan serbest mimarlık hizmeti veren bürolar, inşaat devlerinin ve yabancı firmaların taşeronlarına dönüşürken, diğer tarafta TOKİ ve kentsel dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi ülke bütününde konut üretimi 'yandaş ve gerici kadrolar' eliyle kentsel yağmaya dönüştürülüyor. 'Yandaş' olmayanlarsa iş yapamaz durumda bırakılıyor. Kent ve demokrasi mücadelesiyle özdeş bir tarihi bulunan Mimarlar Odası'nın sürdürdüğü hukuksal ve demokratik çabalarının önünün kapatıldığı bir dönemle karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

"MESLEKİ VE KÜLTÜREL SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ"

Mimarlık mesleğinin, uygarlık tarihiyle eş bir geçmişi ve kültürü olduğunu hatırlatan Kamış, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Mimarlık mesleğinin bütün bu olumsuz süreçlerden etkilenmemesi ve üstesinden gelebilmesi, ancak Mimarlar Odası'nın ve mimarların birlik içerisinde kararlı, tutarlı ve etkin çabası ile olanaklıdır. Mimarlık mesleği varoluşundan bu yana; toplumun sosyal, ekonomik gelişim süreçlerinden, tarihsel kültürel değer ve geleneklerinden etkilenmiş, aynı zamanda bu süreçleri de etkilemiştir. Bu nedenle temel ilgi alanı; insan, yaşam ve mekan olan mimarlığın ve mimarın aynı zamanda toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve demokratik yapılanmasını sorgulayan, geçmişin değerleriyle, gelenek ve birikimleriyle; geleceğin çağdaş, teknik ve demokratik talepleri arasındaki ilişkiyi sağlayacak, üretici ve yapıcı öneriler geliştirmeye yönelik mesleki ve kültürel sorumluluğu bulunduğunun bilincindeyiz. Bu bilinci ve birikimi taşıyan ve yansıtan bir mesleğin, meslek kuruluşu olarak, mimarlığı ve mimarı toplumda hak ettiği saygın yere ulaştırmak, meslek pratiğini daha ileriye taşımak amacımız ve temel programımızdır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close