Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Milyon Yıllık Fosiller Özel Dolaplarda Saklanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Yüzey Araştırmaları Grubu'nun Hirfanlı Baraj Gölü kıyısında bulduğu gergedan, zürafa, fil, maymun, antilop ve at gibi hayvanlara ait fosiller, özel güvenlikli ve kolay ulaşılabilir raylı sistem dolaplarda muhafaza ediliyor.

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Yüzey Araştırmaları Grubu'nun Hirfanlı Baraj Gölü kıyısında bulduğu gergedan, zürafa, fil, maymun, antilop ve at gibi hayvanlara ait fosiller, özel güvenlikli ve kolay ulaşılabilir raylı sistem dolaplarda muhafaza ediliyor.

Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı ve AEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Kurutlu bölgesinde yapılan kazılarda bulunan 5 milyon yıllık gergedan, zürafa, fil ve 8 milyon yıllık maymun, antilop ve at gibi hayvan fosillerinin bilim dünyası için çok değerli olduğunu ve heyecan uyandırdığını söyledi.

Gün ışığına çıkarıldıktan sonra üniversiteye getirilen fosillerin 3 ayrı laboratuvarda muhafaza altına alındığını dile getiren Erkman, "Bu laboratuvarlar bence Türkiye'deki en iyi antropoloji laboratuvarı. Fosil çalışmak üzere tasarlanmış laboratuvarlardır" dedi.

Erkman, fosil ve iskelet ağırlıklı 3 ayrı laboratuvarları bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Dolaplar hem yangına, darbelere dayanıklı hem de korumalı, raylı sisteme sahiptir. Kolay erişilebilen sistemler. Çünkü, fosiller ilk çıkarıldığında oldukça ağır. Bunları hareket ettiremezseniz. Eğilip kaldırmanız gerekecek sürekli. Bu da fosillerin zarar görmesine neden oluyor. En güzeli raylı sistemler. İstediğiniz fosili istediğiniz rayın, istediğiniz koridorunda yakalayabiliyorsunuz."

Laboratuvarların 2011 yılında tasarlanırken dünyadaki en önemli müzelerin incelendiğini ve antropoloji için özel tasarlandığını dile getiren Erkman, "Laboratuvarlarımız 200-250 metrekare civarında. Böyle bir laboratuvara çok sayıda fosili koyabilirsiniz. Ulaşabilecek şekilde arşivleyebilirsiniz. Hepsine kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu sistem dünyada geçerli bir sistem. Dünyanın hangi müzesine giderseniz gidin, en modernine de gitseniz bu sistemi bulursunuz" ifadelerini kullandı.

Laboratuvarların, fosillerin temizlenmesi, korunması, onların kopyalarının çıkarılması ve sergilenebilir düzeye getirilmesini düzenleyecek şekilde modern örnekleri gözönünde bulundurularak kurulduğunu dile getiren Erkman, 20 raylı, 20 de normal dolapları bulunduğunu aktardı.

Büyüklüğü ve küçüklüğüne göre onbinlerce fosilin burada arşivlenebileceğini belirten Erkman, "Dolapların yüksekliği 4 metre, genişliği ise 8 metre. Fosillerin bozulması mümkün değil. Onları koruyacak düzeyde yapılmış dünya müzelerindeki sistemi kurduk burada. Yanmaya, depreme karşı korumalı ve özel kilit sistemi olan dolaplar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel
title