Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Milli Mücadeleye Tanıklık Eden Tarihi Konak

Milli Mücadeleye Tanıklık Eden Tarihi Konak
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da, Kurtuluş Savaşı yıllarında Şeyh Cemil Nardalı'nın askeri karargah olarak kullandığı tarihi konak, restore edilmesinin ardından müze olarak açılacağı günü bekliyor.

Ali Güreli - Adana'da, Kurtuluş Savaşı yıllarında Şeyh Cemil Nardalı'nın askeri karargah olarak kullandığı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de kaldığı tarihi konak, restore edilmesinin ardından müze olarak açılacağı günü bekliyor.

Asıl adı İsa olan Şeyh Cemil Nardalı tarafından kentin güneyindeki Seyhan ilçesinin Akkapı Mahallesinde yıllar önce yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıdığı gözlenen 3 katlı konak, Nardalı'nın torunu olan Can Gülez'in 22 yıl önce başlattığı girişimlerle, eski Adana Valisi İlhan Atış'ın desteğiyle Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.

Restorasyon çalışması 2 Temmuz 2010'da başlayan ve geçen yıl biten cumbalı tarihi bina, arka bahçesindeki hamam ve Kurtuluş Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan ahşap yapı dışında, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak açılmaya hazır hale getirildi.

Can Gülez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nce bahçesindeki ağaçlarla 1993 yılında koruma altına alınan konağın mülkiyetini restore edilerek müze olarak açılması koşuluyla belediyeye devrettiklerini söyledi.

Büyük dedesi Şeyh Cemil Nardalı'nın, tarihi konakta Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan Türklerin barındığını belirten Gülez, "Burada ağırlanan Türklerin, daha sonra dedemin emrindeki silahlı müfreze korumasında önce Yolgeçen köyüne, oradan da Pozantı ilçesine gönderilmeleri sağlanmış. Vatandaşlarımızın tüm gıda, banyo ve sağlık ihtiyaçları da o kısıtlı imkanlara karşın kaldıkları süre içinde karşılanmış. Şeyh Cemil Nardalı bu hizmeti yaparken, kendi imkanlarıyla Ermeni lejyon birlikleri ve Fransız mekanize birliklerine karşı mücadele vermiş" dedi.

Gülez, tarihi konağı çevreleyen bahçenin de belediyeye devrinin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu bahçenin peyzaj düzenlemesini de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. Şimdi bizim isteğimiz binanın restorasyonunun tamamlanmasının üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın bahçedeki düzenlemenin yapılıp, buranın Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmete girmesi. Milli mücadelede 80 bine yakın Türk'ün ağırlanarak Pozantı ilçesine gönderildiği konağın Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşu olan 5 Ocak'ta açılmasını istiyoruz. Bina hizmete girdiğinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de kaldığı odayı içindeki dedeme ait yatak ve diğer eşyalarla sergileyeceğiz. Adana Müze Müdürlüğü yetkilileri de binanın içinin düzenlenmesiyle ilgili araç gereç desteği sağlayacakları sözü verdiler. Bu binanın amacına uygun hizmet vermesi için Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanımızın desteğini bekliyorum. Eğer bina başka bir amaca hizmet etmek üzere kullanılmaya başlanırsa gerekli yasal girişimlerde bulunacağım.

Gülez, cephanelik ve hamamın da aslına uygun olarak bir an önce restore edilmesi gerektiğini kaydetti.

-Şeyh Cemil Nardalı-

Nüfus kütüğünde asıl adı İsa olduğu halde, bu isimle tanınmayan Şeyh Cemil Nardalı, 1875 yılında Adana'nın Akkapı Mahallesinde doğdu. Babası Molla Mesut özellikle Güney Adana'da etkili ve saygın bir kişiydi. Kurtuluş Savaşında verdiği mücadele ile tanınan Şeyh Cemil Nardalı, 10 Kasım 1955 tarihinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Yayıncı: İsa Sansar - ADANA

Kaynak: AA / Yerel
title