Milli Mücadelede Aydın Sancağı Projesi Sona Eriyor
2005 yılından bu yana yürütülen ve çalışmaları kitaplaştırılan Milli Mücadelede Aydın Sancağı projesi Yenipazar ayağı ile sona eriyor.
Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği öncülüğünde 2005 yılından bu yana yürütülen ve çalışmaları kitaplaştırılan "Milli Mücadelede Aydın Sancağı" projesi Yenipazar ayağı ile sona eriyor.
11 Mayıs 2013 Cumartesi günü Yenipazar'da Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği, Adnan Menderes ve Ege Üniversiteleri'nin katkıları ile düzenlenecek olan "Milli Mücadele'de Güney Aydın Cepheleri ve Efelerin Karargahı Yenipazar" konulu panelin tanıtım toplantısı yapıldı. Aydın Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan toplantıya Yenipazar Belediye Başkanı M. Yüsran Erden, Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Ünal Uyguç, Erzurum Atatürk Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Dernek Başkanı Ünal Uyguç, Milli Mücadelede Aydın Sancağı projesinin taşıdığı öneme işaret ederek, "Biz Aydın için çalışan bir grubuz. Bu panellerin düzenlenmesi ve çalışmaların kitaplaştırılması çok önemli. Bizler üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bundan sonra bu çalışmaya sahip çıkmak Aydınlılara kalıyor. Bilimsel çalışmaya dayanan projemizi Yenipazar'da tamamlıyoruz. Bugüne kadar 9 kitap basıldı. Yenipazar'ın konu olacağı 10'uncu kitapla bu işi bitireceğiz. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bunun için o dönem yaşananların taze tutulması gerekiyor" dedi.
Cumartesi günü gerçekleşecek panel ve kültür merkezi açılışına tüm Aydınlıları davet eden Belediye Başkanı Yüsran Erden de, "Yenipazar olarak bir kalkınma planı uyguluyoruz. Bunun içinde turizm olarak kültürel etkinlikler ve kültürel değerlerin yaşatılması da yer alıyor. Ülkemizde milli birliğin konuşulduğu bir dönemde bu panelin düzenlenmesini önemsiyoruz. O dönem kişisel menfaatlerini bir tarafa bırakarak ülke için birlik olan insanları anacağız. Yörük Ali Efe Müzesi'nde bulaşarak etkinlikler yapıp kültür merkezi açılışını gerçekleştireceğiz. Bu merkezde Osmanlı arşivinde yer alan Yenipazar'la ilgili belgeleri ve tarihte kullanılmış malzemeleri sergileyeceğiz. Ayrıca yaşlılarımızın döneme ait anlattıklarını görüntülü olarak yaşatacağız. Son olarak panel ile etkinliğimizi tamamlayacağız" diye konuştu.
2005-2006 yıllarında başlayan proje çalışmalarıyla güncel olmayan ve eksikleri bulunan Aydın'ın Milli Mücadeledeki yerini bilimsel olarak ortaya koyduklarını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ise, "Bu konuda uzun yıllar önce yapılmış sadece iki eser vardı. 2005'ten itibaren Aydın'ı ilçe ilçe gezerek bilimsel toplantılar sonucu Aydın'ın Milli Mücadeledeki yerini kitaplarla ortaya koyduk. Nazilli Kongrelerinin 85'inci yıldönümünde Nazilli'den başlayan çalışmalarımız Yenipazar'da sona eriyor. Amacımız Aydın'ın Milli Mücadele kahramanlarını ve Kuvayi Milliye ruhunu yeni kuşaklara aktarmaktır" şeklinde konuştu.
"GÜZELHİSAR" AYDIN'DA YAŞATILMALI
"Milli Mücadelede Aydın Sancağı" projesi çalışmalarını dışarıdan bir bilim adamı olarak takdirle takip ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Enver Konukçu da, şunları söyledi: "Bu çalışmalar Türkiye'de takdirle yerini aldı. Ben Aydın'la çok ilgili olduğum için her ortamda konuyla ilgilendim. Amerika'da karşılaştığım Rumlar, bana Aydın ile ilgili anılarını anlatarak, 'Aslına Türkler, dalına basılmadığı sürece çok mazlum insanlardır. Biz, Türklere yerel işbirlikçilerle birlikte eziyet ettik. Verdiğiniz milli mücadeleyi önemsiyoruz' dediler. Milli Mücadele tarihine baktığımız zaman Gediz, Küçük ve Büyük Menderes Havzası'nda yaşayan insanların üstlendiği büyük rolü görüyoruz. Tarihte hep 'Efeleri' ve 'Güzelhisar'ı görüyoruz. Ben bunu yetkililere aktarmak istedim ancak şimdiye kadar fırsat bulamadım. Bence Aydın'daki merkez belediyede 'Efeler' veya 'Menderes'
yerine 'Güzelhisar' ismi yaşatılmalı. Bu çalışmaların yapılmış olması nedeniyle gurur duyuyorum. Efelerin ve Efelerin Milli Mücadeledeki yerinin bilimsel olarak ortaya konulması memnuniyet verici" - AYDIN