Milli Mücadele'nin Anadolu'daki Basın Bayraktarı Hüsnü Açıksöz Paneli"
Kastamonu'da, "Milli Mücadele'nin Anadolu'daki Basın Bayraktarı Hüsnü Açıksöz Paneli" düzenlendi.
Kastamonu'da, "Milli Mücadele'nin Anadolu'daki Basın Bayraktarı Hüsnü Açıksöz Paneli" düzenlendi.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) tarafından, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve oturum başkanlığını Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar'ın yaptığı panelde, Açıksöz'ün gazeteciliği, yazılarında vatan ve millet kavramı, kullandığı dil ve üslup ile Kastamonu basını ve Açıksöz gazetesinde yazan önemli şahsiyetler hakkında katılımcılara bilgiler aktarıldı.
Panelistlerden KÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi, basın hayatının matbaanın kuruluşuyla paralellik gösterdiğini söyledi.
Yapılan araştırmalarda Kastamonu'da ilk matbaanın 1868'de kurulmuş olduğunun görüldüğünü belirten Çelebi, şöyle konuştu:
"1870 tarihli Kastamonu vilayet salnamesinden öğrendiğimize göre ilk kurulan matbaamızın 5 kişiden oluşan kadrosunun olduğu görülmektedir. 1925'ten itibaren Kastamonu'da özel matbaalar kuruldu. Basın hayatına bakacak olursak, 1872'de ilk vilayet gazetesi Kastamonu'nun çıkmasından günümüze kadar 143 yıl geçmiş bulunuyor. Kastamonu, 143 yıllık basın geleneği olan bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda ilimizin ilk resmi yayın organıdır. Kastamonu basınıyla ilgili en iyi kaynak, Aziz Demircioğlu'nun '100 yıllık Kastamonu basını'dır."
KÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski de Hüsnü Açıksöz'ün gazeteciliğine bakıldığında 1918-1919 Türkiyesinin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
O dönemde Türkiye'deki aydınların durumunun ya mandacılık siyasetinin izlenmesi ya da direnmek olarak gözüktüğünü ifade eden Eski, "Kastamonu'da Açıksöz gibi gençler direniyorlar ve örgütleniyorlar. Kısa süre içerisinde kuvayımilliye'nin etrafında toplanıyorlar. Açıksöz gazetesinin çıkış tarihi 15 Haziran 1919, basın tarihimizde önemli bir gündür. Hüsnü Bey'in 1923'e kadar yazdığı makalenin sayısı 29. Hüsnü Bey, bu gazeteyi kurmuş, çıkartmış. Öğretmeni İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın da yazı desteği olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
KÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu ise Açıksöz'deki vatan ve milletine hizmet etme aşkının, zorlu yıllarda ve erken yaşlarda olgunlaştığını aktardı.
20 yaşındaki bir gencin, zamanın üç büyük devletinden Çarlık Rusyasına karşı cephede çile çekmesinin Hüsnü Açıksöz'e çok şeyler öğrettiğine dikkati çeken Yakupoğlu, şöyle devam etti:
"Açıksöz, Mustafa Kemal Paşa Amasya'dayken 15 Haziran 1919 günü yayına başlamış, ilk günden itibaren Milli Mücadele'yi desteklemiştir. Dolayısıyla, vatan ve millet anlayışında gerekli olan sorumluluğu gösteren en büyük hizmeti yapmış oluyor. Vatanın tehlikelerden kurtarılması için basının gücüne inanan Açıksöz, bu konu da yatırım yapanlardan. Vatansever Kastamonu halkınca da destek görmüşlerdir."
KÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Açıksöz gazetesinde birçok önemli şahsiyetin yazdığını anımsattı.
Dönemin şartlarına göre 1919'dan itibaren Milli Mücadele'nin Anadolu'da getirdiği psikolojik ortamı aktaran Yılmaz, "Hüsnü Açıksöz 29 yazı yazmış ama imzasız da epey yazısı var, şiirleri var. Ahmet Talat'ın 19-20 yazısı var. İstanbul'un işgalinden sonra da birçok kişi yazı yazmış bu gazetede" diye konuştu.
Protokol üyeleri tarafından panelistlere plaket takdim edilen panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Panele, Vali Vekili Mehmet Yiğit, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Halil Zor, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.