Milattan Önce 800'lü Yıllarda Yaşayan Hititlilerden Kalma Tablet Bulundu
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan Karkamış Antik Kent kazı çalışmalarında Milattan Önce (MÖ) Geç Hitit döneminde yaşayan insanlara ait olduğu tespit edilen bir tablet bulundu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan Karkamış Antik Kent kazı çalışmalarında Milattan Önce (MÖ) Geç Hitit döneminde yaşayan insanlara ait olduğu tespit edilen bir tablet bulundu.
Karkamış kazıları hakkında bir basın toplantısı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, çalışmalarda gelinen son durumu basın mensupları ile paylaştı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya yerli ve yabancı basının ilgisi oldukça fazla oldu. Burada yürütülen kazı ile ilgili bilgileri paylaşan Güzelbey, kazının Türk-İtalyan ortak çalışması olduğunu vurguladı.
Nicolo Marchetti ve Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son üç yıldır çok yoğun çalışmalar yapıldığını anımsatan Başkan Güzelbey, burada bulunan eserler ve sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı.
Karkamış'ın Türkiye'de, Akdeniz'deki en önemli arkeolojik merkezlerden birisi olduğunu dile getiren Güzelbey, "Dünyanın ilgisini çekerek yatırım ve kalkınma (aceleye getirmeden ve planlı bir kalkınma) sağlayacak kentin bölgemizde bulunması bizim için bulunmaz bir fırsat. Bu fırsatı gerçeğe dönüştürmek için aynı zamanda vizyona sahip olmak gerekiyor. Büyükşehir belediyemiz en başından itibaren bu projeye inandı ve her türlü desteği verdi, vermeye de devam ediyor. Çünkü biz; kültürün ve Karkamış'ın Gaziantep bölgesinin elindeki en önemli anahtar kelimelerinden birisi olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
Geçen yıl Karkamış ekibiyle kazı alanında uluslararası bir basın günü düzenlediklerini de hatırlatan Güzelbey, "Böylelikle basın mensupları 100 yıl aradan sonra askeri bölgede yer alan kente girebildiler. Şimdi ise Karkamış ekibi için bir kazı evi ve arkeolojik araştırma merkezi inşa ettiriyoruz. Bunu yapıyoruz çünkü Karkamış projesi bölgemiz için muazzam potansiyelleri temsil etmektedir. Birazdan göreceğiniz sonuçlar bunu ispatlayacaktır. 2014 yılı Ekim ayında Karkamış Arkeopark'ının halka açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz ve yıllar sürecek verimli araştırmalar diliyorum" değerlendirmesini yaptı.
Karkamış bölgesinin mayınlı bir arazi olduğunu, burasında değil kazı çalışması yapmanın önünden bile geçilmesinin yasak olduğunu dile getiren Başkan Güzelbey, Gaziantep Valiliği ve İl Özel İdaresi'nin girişimleri ile burasının mayınlardan temizlendiğini ve kazı çalışmalarına açıldığını aktardı. Bu vesile ile Gaziantep Valiliği'ne ve İl Özel İdaresi'ne teşekkür eden Güzelbey, "Milyon dolarlara temizleneceği söylenen mayınlar Gaziantep Valiliği'nin girişimleri ile belki de bir daire fiyatına temizlendi. Mayınların yanı sıra yol çalışmaları da yapıldı. Bunu gerçekleştiren Valiliğimize ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
BABİL KRALI NEBUKADNEZZAR'IN STELİ BULUNDU
Dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış'taki kazıların üçüncü sezonun Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandığını belirten kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolò Marchetti ise, Kudüs'ü tahrip eden, MÖ. 605 yılında Karkamış'ı ele geçiren ve tüm Ön Asya'da hüküm süren ünlü Babil Kralı Nebukadnezzar'ın büyüklük olarak dünyada örneği olmayan bir steli'nin bulunduğunu kaydetti.
Kazı hakkında teknik bilgiler veren Marchetti, Karkamış Kralı Katuva'nın sarayından inanılmaz heykeller ve MÖ. 800 yılından çok ilginç bir çiviyazılı tabletin de bulunduğunu bildirdi. Marchetti, tabletin Gaziantep tarihi için en önemli belgelerden biri olacağını dikkat çekti.
1911-1914 yılları arasında Karkamış'ta çalışan Arabistanlı Lawrence'ın kazı evinde yapılan kazılarda 300'ün üzerinde heykel ve Luvi Hiyeroglifli yazıt parçası ele geçirildiğini hatırlatan Marchetti, aynı zamanda eski kazı evinin yemek salonunda muhteşem bir mozaiğin bulunduğunu söyledi.
Türk ekibi kazı Başkanı Hasan Peker ise 4 bin yıl önce bir tabletin bulunmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Geç Hitit döneminde yani 4 bin yıl önce bir tabletin kullanılmasının o dönemin zenginliğini ve edebiyatını ortaya koyduğunu ifade eden Peker, elde edilecek birleşik sonucun dünya tarihi, bölge tarihi ve Gaziantep tarihi için çok önemli olduğunu dile getirdi.
Toplantıya yerli ve yabancı basın mensuplarının yanı sıra Karkamış Antik Kenti Kazı Çalışmaları Başkanı Doç. Dr. Nicolò Marchetti, Alma Mater Studiorum, (Bolonya Üniversitesi) İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Peker, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Belkıs Dinçol, SOAS Londra Üniversitesi'nden Prof. Dr. John David Hawkıns, Gaziantep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Özakça, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Belediye Başkan Vekili Birol Ülger ve yetkililer katıldı. - GAZİANTEP