Haberler

Mezhep Çatışmalarının Çözümü, Kardeşliğin Diriltilmesi

Mezhep Çatışmalarının Çözümü, Kardeşliğin Diriltilmesi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKÇEVRE Derneği Başkanı İbrahim Karadağ, mezhep çatışmasının çözümün kardeşliğin diriltilmesi olduğunu belirtti.

AKÇEVRE Derneği Başkanı İbrahim Karadağ, mezhep çatışmasının çözümün kardeşliğin diriltilmesi olduğunu belirtti.

Afyonkarahisar Ahlak Kültür ve Çevre Derneği (AKÇEVRE) Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, İslam dünyasında alevlendirilen mezhep çatışması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Mezhep çatışmasının çözümünün 'kardeşlik' duygusunun hatırlatılması olduğunu ileten AKÇEVRE Başkanı Karadağ, 1931 yılında gerçekleştirilen İslam Kongresini örnek gösterdi. Körüklenmekte olan mezhep gerginliğini engellemenin yollarından birisinin de İslam Birliği Genel Kongresi'nde alınan kararların günümüze uyarlanmasından geçtiğine dikkat çeken Karadağ açıklamasında, " Kuzey Afrika'da başlayıp Ortadoğu'da devam eden gelişmeler ekseninde oluşturulmaya çalışılan Sünni-Şii gerginliğinin bir kutuplaşmaya dönüşme ihtimali bölgedeki dost ülkelerin geleceğini tehdit ediyor. Haksız işgallerle Ortadoğu'da başlayan iç karışıklıklar, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan devrimler, son olarak Suriye, Yemen ve Bahreyn üzerinden körüklenen mezhep ayrımcılığı zemini, Müslümanların uyanık olmasını gerektiriyor" ifadelerine yer verdi.

Yakın tarihte benzer dış saldırılarla ve oyunlarla karşılaşan Müslümanların, İslam kardeşliğini tesis etme yolunda önemli toplantılar gerçekleştirip mezhep ayrımı gözetmeksizin ciddi kararlar aldığını aktaran Karadağ açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Hicri 6 Şaban 1350, miladi 10 Aralık 1931 tarihinde Kudüs'te düzenlenen İslam Genel Kongresi'nde de (The General Islamic Congress), İslam inancını ve değerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasında işbirliğini sağlamak ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek yönünde çok önemli kararlar alındı. Aralarında Türkiye, Suriye, İran, Irak, Filistin, Yemen, Tunus, Trablusgarp (Libya), Mısır, Yugoslavya, Endonezya, Doğu Türkistan başta olmak üzere 22 ülkeden/bölgeden 153 delegenin katıldığı kongre, mezhep ayrımı (Sünni, Şii, Alevi, Safii, Hanefi vb.) gözetilmeksizin İslam kardeşliğini geliştirmek ve Müslümanların menfaatlerini birlikte savunmak için İslam ülkelerinin temsilcilerinin kendi iradeleriyle bir araya gelmeleri bakımından çok büyük önem arz etmektedir." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close