Haberler

Mevlana, Cahilin Elindeki Silahın Felaket Olacağını Söylemiş

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Metin Bolat - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Nuri Şimşekler, "Mevlana, insanın hem cahil, hem de elinde silah bulunması halinde bunun bir felaket olacağını belirtir" dedi.

Metin Bolat - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Mevlana, insanın hem cahil, hem de elinde silah bulunması halinde bunun bir felaket olacağını belirtir" dedi.

Günümüzde insanların ve bazı ülkelerin çeşitli çıkarlar peşinde koşarken bilerek ya da bilmeyerek karşısındakilere haksızlık yaptığını belirten Şimşekler, gerek dinimizin kuralları ve gerekse Mevlana'nın beyitlerinde de belirtildiği gibi bu durumun kul hakkına girdiğini ve bağışlanmadığını dile getirdi.

"Türk-İslam sufilerinin en tanınmışlarından Mevlana Celaleddin-i Rumi, İslamiyet merkezli fikirleriyle insanların birlikte, barış içinde yaşaması için önemli tespitlerde bulunmuştur" diyen Şimşekler, "Mevlana, kötülük yapanın ömrü boyunca kötülükle karşılaşacağını, insanların buna göre hareket ederek daima iyi şeyler yapması gerektiğini belirtir. Başta Mesnevi olmak üzere eserlerinde birçok konuda aydınlatıcı bilgiler ve öğütler veren Mevlana, günümüzde en çok bu barışçı ve birleştirici yönüyle tanınmaktadır" ifadelerini kullandı.

-"Barış ve hoşgörü sultanı olarak biliniyor"

Şimşekler, Mevlana'nın fikir ve öğretileriyle tüm dünyada barış ve hoşgörü sultanı olarak tanındığını, bu kavramlarla özdeşleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mevlana, savaş konusunda ilgililere 'insanların savaşı, çocukların kavgasına benzer, hepsi de anlamsız ve saçmadır' diyerek seslenmiştir. Mevlana yine 'Sopa, mademki savaş ve kavga aletidir; ey kör, o sopayı kır, paramparça et! Ben iyiyle, kötüyle kavga edemem; kavga ile işim yok! Savaşmak şöyle dursun, gönlüm barışlardan bile ürkmekte' demiştir. Savaş kelimesinden ve hatta savaşı çağrıştırdığı için 'barış' kelimesinden bile ürktüğünü söyleyen Mevlana, insanın hem cahil, hem de elinde silah bulunması halinde bunun bir felaket olacağını belirtir. Ayrıca yine Mevlana 'Delinin elinden silahı al da adalet ve barış, senden razı olsun! Fakat elinde silahı olur, aklı da bulunmazsa bağla elini; yoksa yüzlerce zarara yol açar' demiştir."

Savaşın sadece iki tarafı değil taraf olmayanları da maddi-manevi olarak olumsuz etkilediğini aktaran Şimşekler, bunun en somut örneklerinin son 20 yılda dünyanın birçok yerinde yaşandığını söyledi.

-En büyük sıkıntı mal-mülk ve makam peşinde koşmak-

Şimşekler, Mevlana'nın, "Bedende bir uzuv ağrıyıp incinse bütün beden ağrır, incinir. İster sulh çağında olsun, ister savaşta; bu, böyledir" beytini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Günümüz insanının en büyük sorunu mal-mülk ve makam peşinde koşarak ömrünü sıkıntıyla geçirmesi, özgür olmasına engel olacak şekilde 'insanca' yaşamasına mani olmasıdır. Eğer sağlıklı bir şekilde tahlil edersek; insanlardaki bu istekleri bir kenara koyduğumuzda dünyada ne kişisel kavgalar ne de savaş olur. Bu husus dünya barışının temelini oluşturacağı gibi, ikili ilişkilerde de daha samimi ve gerçek dostlukların en başta gelen özelliği olacaktır. Mevlana bir rubaisinde bütün insanları Hz. Adem neslinden geldiği için 'bir' olarak görür ve insanların birbirlerinden ayrılmamasını öğütler."

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close