Meü'den Alata İçin İş Birliği Adımı
Rektör Prof. Dr. Çamsarı: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Alata’da oluşturacağı 'Gıda Tarım Teknoparkı Projesi'nde üniversitemizin yer alması gerektiğini düşünüyorum"
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu ziyaret etti.
Çamsarı, burada yaptığı açıklamada, iki kurumun birlikte neler yapabileceği konusunda fikir alışverişi yapılması gerektiğini söyledi.
Tesiste yüksek lisans ve doktora eğitimi verilecek yerler oluşturulabileceğini aktaran Çamsarı, "Gıda mühendisliği, biyoloji, kimya bölümleri ve meslek yüksekokullarının ilgili bölümleriyle pek çok ortak çalışma yürütülebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Alata'da oluşturacağı 'Gıda-Tarım Teknoparkı Projesi'nde üniversitemizin yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bu projenin gerçekleşmesiyle Alata'nın eğitim amaçlı olarak kullanımı söz konusu olabilir" dedi.
İş birliği yapılabilecek çok fazla ortak alan olduğunu ifade eden Çamsarı, ortak olmayan alanlarda da eğitim desteği sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu tanıtan kurum müdürü Davut Keleş, yılda 350'nin üzerinde proje geliştirdiklerini belirterek, MEÜ ile birçok konuda ortak hareket edebileceklerini söyledi.
Üniversitenin sağlayacağı her türlü destek ve iş birliğinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Keleş, uygun iş birlikleriyle kalkınmanın doğru orantılı olduğunu, iyi bir sinerji oluşması için gerekli altyapıyı oluşturmayı amaçladıklarını anlattı.
Tarım sektörünün dünyada ve Türkiye'de stratejik öneme sahip bir alan olduğunu dile getiren Kaçmaz ise ülkenin yaş meyve-sebze ihracatının Mersin'den koordine edildiğini anımsattı.
Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ile yürüttükleri projelerle ilgili bilgi veren Kaçmaz, bundan sonra benzer projeleri MEÜ ve araştırma kuruluşlarıyla birlikte sürdürme arzusunda olduklarını kaydetti.
Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefinin bulunduğunu söyleyen Kaçmaz, "Bunun için de yaş-meyve sebzenin 10 milyar dolar ihracat hedefi bulunuyor. Tabii ki yaş meyve-sebzenin alt grubu olan narenciyenin de 3,5 milyar dolar hedefi var. Bu hedefe ulaşma doğrultusunda çalışmalarımızı kesintisiz yürütüyoruz. Bundan böyle de inancımız üniversitemizle ortak çalışmalar yürütmektir. Üniversite ile Alata'nın ortak çalışmalarını görmek istiyoruz" diye konuştu. - Mersin