Meü'de Öğrenci Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu
Mersin Üniversitesi (MEÜ), Türkiye'de bir ilki daha hayata geçirerek, öğrencilerin potansiyellerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Öğrenci Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (ÖGEM) kurdu.
Mersin Üniversitesi (MEÜ), Türkiye'de bir ilki daha hayata geçirerek, öğrencilerin potansiyellerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Öğrenci Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (ÖGEM) kurdu.
MEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, 'her öğrenci bir dünya' vizyonuyla Aralık 2012 tarihinde MEÜ Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulan ÖGEM'in faaliyetine başladığı bildirildi. Farklı alanlarda uzmanlaşmış makro bir ekip kurmayı planlayan ve çok sayıda alt birimi bünyesinde barındıran merkezin, bu yönüyle Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığı belirtildi. Açıklamada, öğrencilerin potansiyellerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen ÖGEM'in, Akademik Gelişim Birimi, Kariyer Gelişim Birimi, Uluslararası Öğrenci Birimi, Araştırma Geliştirme Birimi ve Krize Müdahale Birim'lerinin yanı sıra MEÜ'de daha önce de faaliyet gösteren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi (PDR) ile Engelsiz Yaşam Birimi'nden oluştuğu kaydedildi. Merkezin, öğrencilerin eğitimsel, mesleki, sosyal ve bireysel alanlardaki gelişim düzeylerinin artırılmasını sağlamayı, öğrencilerin olası problemlerinin çözümüne yönelik destek programları düzenlemeyi ve öğrenciler için en uygun öğrenme ortamlarının oluşturulmasına destek olmayı amaçladığı ifade edildi.
Merkezle ilgili bilgi veren ÖGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cem Ali Gizir, öğrencilerin akademik, mesleki, kişisel ve sosyal konularda gelişimine destek olmayı istediklerini belirterek, "Burada yapmak istediğimiz şey, bir problem ortaya çıkmadan önce önleyici çalışmalar yapmak. Çünkü problem ortaya çıktıktan sonra tedavi süreçleri devreye giriyor. Bu da hem ekonomik hem de manevi anlamda öğrencilere büyük bir yük getiriyor. Ayrıca merkez olarak, 18-25 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinin gelişimsel görevlerini bir an evvel ve kolaylıkla tamamlamaları için destek olacak faaliyetler yürütmeyi amaçlıyoruz. Üniversitemizde 5 yıldır faaliyet gösteren PDR merkezi bunu kısmen sağlıyordu ama bizim 30 bin civarında öğrencimiz var. Dolayısıyla bir makro merkez bakış açısıyla öğrencilerin farklı gereksinim alanlarını dikkate alan ve bu konuda uzmanlaşma sağlayan bir merkez modeli ürettik" dedi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ÖGEM benzeri bir oluşumun yer aldığını ancak, bu oluşumun orada birim düzeyinde olduğunu dile getiren Gizir, ÖGEM'in ise rektörlüğe bağlı, çok sayıda alt birimi bünyesinde barındıran makro bir merkez olması dolayısıyla Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizdi. ÖGEM bünyesine alınan PDR Merkezi'nin faaliyetlerine olduğu gibi devam edeceğini belirten Gizir, Engelsiz Yaşam Birimi'nin de artık faaliyetlerini ÖGEM'e bağlı olarak sürdüreceğini kaydetti. Gizir, yeni kurulan birimlerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Akademik Gelişim Birimi'nde öğrencilerin akademik gereksinimleri takip edilecek. Genel not ortalaması 2'nin altına düşen öğrencinin, yeni ders yılı kaydını yapmadan önce mutlaka bu birime uğramak durumunda olacağı bir sistem planlıyoruz. Öğrencinin herhangi bir sosyal, ekonomik ya da kişisel problemi not ortalamasını düşürüyor. Bu düşüşler ciddi sorunların sonucu ya da habercisi olabiliyor. ya da öğrenci notu düşürüyor ve sonrasında akademik anlamda başarıyı tekrar nasıl yakalayacağı konusunda sorunlar yaşayabiliyor. Biz de bunu gidermek için not ortalaması düşen öğrenciyi birimimize davet edeceğiz ve sorunun üstesinden beraber gelmeye çalışacağız. Araştırma Birimi'nde tüm üniversiteyi kapsayacak çeşitli araştırmalar yapılması planlanıyor. Kariyer Merkezi'nde ise son sınıfa gelen ve ciddi gelecek kaygısı yaşayan öğrencilerin bu dönemdeki gereksinimlerini karşılayacak bir danışma merkezi oluşturacağız. Üniversitemizde 350'den fazla yabancı uyruklu öğrenci var. Bu öğrencilere yönelik faaliyet gösterecek Uluslararası Öğrenci Birimi için de çalışmalarımız sürüyor."
Krize Müdahale Birimi'ne de değinen Gizir, bu birimin Amerika'daki üniversitelerin hemen hepsinde yer aldığını, Türkiye'de ise bunun eksikliğinin yaşandığını söyledi. "Üniversitelerde bir kriz olduğu anda bu krize müdahale edecek bir ekibin olması gerekiyor" diyen Gizir, özkıyım, trafik kazaları benzeri çeşitli travmatik durumlar için bir iletişim ağı oluşturup durumdan haberdar olacaklarını ve durum üzerinde krize müdahale çalışmaları yapacaklarını belirtti.
Zaman içinde öğrencinin değişen ihtiyaçlarına uygun olarak farklı birimlere ihtiyaç duyulursa bunları da açma ve bu sistemin içine yerleştirme şansına sahip olacaklarını sözlerine ekleyen Gizir, "Her öğrencimiz bir dünya. Farklı potansiyelleri var. Bu potansiyellerini kullanmalarının önünde olası engeller varsa bizim sorumluluk alanımızda olanlara mesleki ve etik ilkeler doğrultusunda müdahale etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. - MERSİN