Meü'de Değerli Taşlar Konuşuldu
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından ’Kuyumculukta CAD Programları İle Takı Tasarımı ve değerli Taşların Önemi’ konulu bir konferans düzenlendi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından 'Kuyumculukta CAD Programları ile Takı Tasarımı ve değerli Taşların Önemi' konulu bir konferans düzenlendi.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılan konferansın dinleyicileri arasında Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bahadır Körbahti, öğretim elamanları, öğrencileri ve kuyumculuk sektörü çalışanları yer aldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Körbahti, bilişim teknolojilerinin hayatımızın her alanına girdiğini söyledi. Kuyumculuk gibi geleneksel el sanatını, bilişim teknolojisiyle buluşturan konferansın önemli olduğunu dile getiren Körbahti, konferansın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu olarak sektörün ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirmeyi hedeflediklerini aktaran Körbahti, sektör temsilcileriyle daha sık bir araya gelmek, ortak programlar hazırlamak istediklerini kaydetti.
MEÜ Gemotoloji, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü'nün ilk mezunlarından olan ve halen kuyumculuk sektöründe çalışan Seda Sümbülolğlu ise gelinen noktada teknolojiyle eğitimi birleştirdiklerini ve hayallerini sınırsız çalışma olanağı bulduklarını söyledi. Sümbülolğlu, bunun kuyumculuk sektörünü farklı bir noktaya taşıdığını ve sektörde tasarım ve program açığı oluşturduğunu kaydetti. Kuyumculukta el işçiliğinin, önemini her zaman koruduğunu ifade eden Sümbülolğlu, "Ancak ülkemiz, kuyumculuk alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline gelmiş ve bu da bunun da seri üretimi kaçınılmaz kılmıştır" dedi.
Konferansın diğer konuşmacısı da yine MEÜ'nün eski mezunlarında olan Emre Günay'dı. Günay, mücevher taşlarını oluşumsal olarak doğal, sentetik ve taklit değersel olarak ise değerli, yarı değerli ve süs taşı olarak sınıflandırıldığını aktardı. Mücevherdeki değer kavramının zamanla değişebildiğini söyleyen Günay, değerli taşlardan örnekler sundu. Mücevher taşının kriterleriyle ilgili bilgiler aktaran Günay, ayrıca imitasyon taşlardan da bahsetti. Mücevher taşlarına uygulanan iyileştirme çalışmaları hakkında konuşan Günay, daha sonra elmas ve kesim tekniği olan pırlantayla ilgili bilgi ve görselleri katılımcılarla paylaştı. Elmasın oluşumunu ve kimyasal yapısını anlatan Günay, son olarak gerçek pırlantayı benzerlerinden ayırt etme yöntemleri üzerinde durdu.
Konuşmacılar konferansın ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. - MERSİN