Mersinli İşadamları '2018 Başı' Dedi, Dhmi 2019 Tarihini Verdi
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Çukurova Bölgesel Havalimanı için tarih verdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Çukurova Bölgesel Havalimanı için tarih verdi. Mersin'deki birçok sektörün temsilcisi, yapımı yılan hikayesine dönen havalimanının en geç 2018 başında faaliyete geçirilmesini isterken, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, 2019'un başında Çukurova Havalimanı'nı hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Mersin için büyük önem taşıyan, ilk ihalesinin iptal edilmesinin ardından yapılan ikinci ihalede de sıkıntılar olduğu dile getirilen Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi, Mersinli işadamlarını isyan ettirdi. Daralan piyasaların etkisini azaltmak ve ihracata, ticarete devam etmek isteyen Mersinli işadamları, bu zorlu süreçte hedeflerine ulaşmak adına kentte yapılması planlanan yatırımların vakit kaybedilmeden hizmete açılmasını bekliyor. Aynı zamanda kargo hizmeti de verecek olan Çukurova Havalimanı'nın hayata geçirilmesiyle Mersin'de başta ulaşım olmak üzere tarımdan sanayiye, ihracattan otomotive, yatırımdan inşaat ve turizme kadar birçok sektöre can suyu olacak bir ivme yakalanacak.
İşadamları, havalimanın 2018 başında hayata geçirilmesini istiyor
Mersinli işadamları, hem kentin gelişimi hem de 2023 hedeflerine ulaşmak için 2018 yılı başı itibariyle başta Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi olmak üzere kent adına önem taşıyan mega projelerin hayata geçirilmesini istiyor. Geciken projeler nedeniyle büyük kayıplar yaşadıklarını belirten ve havalimanını 2023 hedefinin 'olmazsa olmaz'ı olarak gören işadamları, bu yöndeki taleplerini MTSO Haber Gazetesi'ne anlattılar.
Yükselgüngör: "Müşterilerimize verdiğimiz vaatleri yerine getiremedik"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, kentte yapılması beklenen yatırımların gecikmesinin inşaat sektörünü sıkıntıya soktuğunu bildirdi. Yurtdışından 2 bine yakın yabancıya konut satışı gerçekleştirilirken yaptıkları tanıtımlarda, bölgeye uluslararası bir havalimanı ile 18 delikli golf tesisi yapılacağını anlattıklarını kaydeden Yükselgüngör, "Satışlarımızı bu vaatlerle yaptık ama şu anda taahhütlerimizi yerine getirememenin mahcubiyetini yaşıyoruz" dedi.
Mega projelerin gerçekleşmemesi nedeniyle bölgede turizmin gelişmesinin de yavaşladığını belirten Yükselgüngör, "Çünkü hiç kimse İstanbul aktarmalı olarak Adana'ya, oradan da karayolu ile Mersin'e gelmek istemiyor" diye konuştu.
Çakır: "Zamanla yarıştığımız ürünlerimiz var"
Tarım sektörü için de uluslararası bölgesel havalimanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır ise tarım ürünlerinde zamanın çok önemli olduğunun altını çizdi. Ürünlerini Mersin'den Adana'ya, oradan İstanbul'a, sonrasında da uçakla Singapur'a gönderebildiklerini anlatan Çakır, "Bu da en az bir gün fazla ulaşım süresi anlamı taşıyor. Oysa ürünlerimizin raf ömrü bu yolculuğa dayanacak kadar uzun değil" ifadelerini kullandı.
Bölgede süs bitkileri potansiyelinin de giderek arttığına ve hassas bir ürün olması dolayısıyla havayolu ile taşınması gerektiğine dikkat çeken Çakır, zamanla yarışılan ürünler için havalimanının tartışmasız bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Sağlam: "Navlunlar aşağı iner"
Türkiye Serbest Bölgeler Platformu Başkanı, Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği Başkanı ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Sağlam da Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. "Mersin'de düşünülen sıradan bir havaalanı değil, yatırımla kentimize direk uçuşlar gelecek" diyen Sağlam, mevcut durumda Serbest Bölge'de faaliyet gösteren firmaların aktarmalı ihracat sıkıntısını aşmak için İstanbul'da ofis açmaya başladığını, bunun da ağır yük getirdiğini söyledi. Avrupa'ya ihracatlarda ağırlıklı karayolu kullanıldığını belirten Sağlam, "Hem terminler tutmuyor hem de fiyatlarımız anormal yükseliyor. Kargo olsa istediğimiz ürünü çok daha hızlı sevk edeceğiz. Mevcut durumda uçak ile bölgemizden yalnızca 10 metreküpe kadar ürün gönderebiliyoruz. Eğer 11 metreküp malımız varsa İstanbul'dan diğer ürünlerle birleştirip gönderelim diyorlar. Kargo uçakları bölgemizden kalksa navlunlarımız aşağı inecek" şeklinde konuştu.
Gürsoy: "Otel sayımız da artacak"
Mersin Girişimci İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Gürsoy da havalimanın tamamlanmasıyla birlikte turizme sağlanacak katkılara değindi. Turistin aradığı ulaşım hızının havaalanı ile sağlanacağını vurgulayan Gürsoy, "Bu yatırım ile bölgemizdeki otel yatırımları da artacaktır. Kaçırdığımız organizasyonları yapma imkanı bulacağız" dedi.
Havalimanı ile yeni iş imkanları oluşacağına da işaret eden Gürsoy, özellikle araç kiralama sektöründe önemli gelişmeler yaşanabileceğini kaydederek, şunları söyledi: "Mevcut havaalanında park yeri sıkıntısı olması nedeniyle 230 civarında kiralık araçla hizmet veriliyor. Özellikle bayramlar ya da özel organizasyonlarda kiralık araç sıkıntısı yaşanıyor. Büyük bir havaalanı bu sorunu da çözecektir."
Zeper: "Kentin prestiji artar"
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Zeper ise havalimanı yatırımıyla Mersin'in prestijinin artacağını, bölgeye daha çok yatırımcı geleceğini söyledi. Turizmden tarıma tüm sektörlerin şahlanacağını kaydeden Zeper, sadece Mersin değil, bölge turizminin güçleneceğini ifade etti. Öte yandan tarımda ürünlerin ulaşımının rahat sağlanması yanında alternatif ürün üretimine başlanabileceğine de değinen Zeper, "Örneğin Avrupa'da çok popüler olmasına, Mersin'de de üretilebilmesine rağmen raf ömrünün kısa olması nedeniyle ihraç edemediğimiz kuşkonmaz gibi yeni ürünler üretebileceğiz" diye konuştu.
İzol: "Havaalanı olmadan turizmin gelişmesi hayal"
Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol ise bölgede havalimanı tamamlanmadan turizmin gelişmesini 'hayal' olarak değerlendirdi. Kentte turizmin gelişmesi için en önemli enstrümanın havaalanı olduğunu vurgulayan İzol, şöyle devam etti: "Otellerimizin tam dolulukla çalışmaması, başta Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi olmak üzere yeni otel yatırımlarının yapılmamasının da en önemli sebebi bu gecikmedir"
DHMİ, Çukurova Havalimanı için 2019 tarihini verdi
Öte yandan, DHMİ Genel Müdürlüğü, Mersinli işadamlarının 2018 beklentisini bir yıl uzatarak, havalimanının bitiş tarihi olarak 2019 yılı başını işaret etti. CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu'nun, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nun, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşüldüğü toplantısında, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak'tan, Çukurova Havalimanı'nın son durumuna ilişkin bilgi istemişi, konuyu bir kez daha gündeme taşıdı.
Genel Müdür Ocak, Kuyucuoğlu'nun sorularını verdiği yanıtta, "Çukurova Havalimanı, 2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmiş bir projedir. Bu projemiz o tarihte 357 milyon Euro bedelle Koçoğlu firmasına ihale edilmiştir ve çalışmalar başlatılmıştır. Ancak, firma 36 aylık yapım süresini fiili olarak kullanmış olmasına rağmen bu projeye kredi temin edememiş, öz kaynaklarıyla yatırımı belli bir noktaya getirmiş, yaklaşık 47 milyon Euro'luk bir öz kaynak harcaması yapmıştır ve yüzde 12 civarında yatırım kalmıştır. Çukurova'nın üstyapısına da nihai kapasitesi 30 milyon olan birincil kapasitesi 15 milyon olan terminal binasının uygulama projelerini teslim aldık. Şu anda şartname çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, önümüzdeki günlerde üstyapı için de ihalemizi gerçekleştireceğiz" dedi.
Çukurova Havalimanı'nın altyapısını kendi öz kaynaklarından ihale ettikleri ve teklifleri topladıklarını anlatan Ocak, ihale kararı aldıkları sırada ise ihaleyi kaybeden firmaların Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itirazda bulunduklarını aktardı. Bu itirazlar sonucunda KİK'ten bir düzeltme kararı geldiğini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını ifade eden Ocak, "Yeni bir karar alma noktasına geldik, incelemelerimizi sürdürüyoruz. Çok büyük bir ihtimalle en geç 10 gün içerisinde biz ihale komisyon kararını alarak buna onay vereceğiz" şeklinde konuştu.
KİK'in, ihaleyi kazanan firmanın iş bitirmesini sıkıntılı gördüğü için başka bir firmayla ilgili çalışma yürüttüklerini de söyleyen Ocak, bir aksilik olmazsa bu ay içerisinde üstyapı için de ihale sürecini başlatacakları bilgisini veren Ocak, "Bölgenin çok önemli bir havalimanı burası. En geç iki yıl içerisinde, yani 2017 ve 2018'i yapım süreci olarak düşünüyoruz. 2019'un başında inşallah Çukurova'yı hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi. - MERSİN