Haberler

Mersin Tarımında "Nükleer Risk" Tartışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anamur Muz Üreticileri Birliği, Akkuuyu Nükleer Santrali'nin yerli muz üretimini ve satışını olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Anamur Muz Üreticileri Birliği, Akkuuyu Nükleer Santrali'nin yerli muz üretimini ve satışını olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Akkuyu NGS A.Ş. ile, işletmenin bölgedeki tarımsal faaliyete en ufak bir olumsuz etki yapmasının sözkonusu olmayacağını bildirdi.

Anamur Muz Üreticileri Birliği'nin yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin 200 kilometre yarıçapı çevresinde yetişen gıda ürünlerinin santralin etkisi altında kalacağı, bölgede yetişen ürünlere de 'Nükleer Kalıntı Vardır' logosu konulmak durumunda kalınacağına dikkat çekerek, yerli muz üretiminin bundan olumsuz etkileneceğini bildirdi.

Bu açıklamanın ardından Mersin'in Gülnar İlçesi'nin Büyükeceli Mahallesi'ne yapılması planlanan Akkuyu nükleer santralini yapacak olan Akkuyu NGS A.Ş.'den açıklama geldi. Akkuyu NGS A.Ş. yaptığı açıklama ile herhangi bir ürün için tehlikeyi, zararı ya da riski ifade eden bir damga vurulmasının gerekmediği görüşünü savundu.

Akkuyu NGS'nin tasarımı çevrenin ve bölge halkının radyasyondan tamamen korunması üzerine kurulu olduğu, santral, radyonüklitlerin çevre ile temasını engelleyen, birbiri ile iç içe geçmiş, 4 fiziksel bariyerden oluştuğu belirtilen açıklamada, "Akkuyu NGS, bu bariyerler sayesinde azami korunaklı bir güvenlik sistemine sahip olacaktır. Bu tasarımla çevre ve bölge halkının radyasyondan korunması tamamen güvence altına alınmış olacaktır. Bir başka deyişle, normal işletme koşullarında bölge halkının ve çevrenin doğal radyasyon seviyelerini aşacak düzeyde radyasyona maruz kalması söz konusu değildir" denildi.

Akkuyu NGS'nin işletimi sırasında normal işletme koşullarında bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve ürünlerin, hiçbir şekilde olumsuz bir etki ile karşılaşmayacağı" ifade edildi.

Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi;

"Akkuyu NGS herhangi bir kazaya karşı 'tam nitelikli' bir teknolojiye sahiptir. Ancak tasarımdan kaynaklanmayan herhangi bir kaza durumunda da, Gıda Maddesi Kısıtlama Bölgesinin (NGS merkezli 80 kilometre yarıçaplı dairesel alan) içinde kalan bölgelerde, bazı gıda maddelerinin kullanımı kontrol altına alınacaktır. Fransa, ABD, Kanada, İngiltere, Finlandiya, Rusya, İspanya, Güney Kore gibi Nükleer santrale sahip ülkelerde tarım ürünlerinin 'nükleer uyarı logosu' ile satılmamaktadır. Hindistan'da Kudankulam Nükleer Santrali'nin sadece 1 kilometre ötesinden başlayarak tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Hindistan muz üretiminde dünyada ilk sırada gelmektedir. Bu kapsamda muz ya da herhangi bir tarımsal üründe nükleer kalıntı olması mümkün değildir." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close