Haberler

Mersin'in Eğitim Yatırımları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eğitilmiş insan gücünün, bir ülkenin rekabet üstünlüğünü ve kalkınma adına en değerli varlığını oluşturduğunu belirterek, bu çerçevede 2013 yılında Mersin'e 110 milyon liralık eğitim yatırımı yapılacağını...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eğitilmiş insan gücünün, bir ülkenin rekabet üstünlüğünü ve kalkınma adına en değerli varlığını oluşturduğunu belirterek, bu çerçevede 2013 yılında Mersin'e 110 milyon liralık eğitim yatırımı yapılacağını bildirdi.

Vali Güzeloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ve müdür yardımcılarının katılımı ile Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlediği toplantıda, Mersin'de eğitim alanında yapılan çalışmalar ve eğitim yatırımları konusunda bilgiler verdi.

Sosyal olayların ve olguların temelinde insan olduğunu, insanın merkez olarak alındığında eğitimin, insanı ve toplumu değiştiren en önemli olgu olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Bir insanı değiştirmenin, dünyayı değiştirmek olduğunu ve bu değişimi sağlayacak gücün de ancak ve ancak eğitim olduğunu hep birlikte ve her zaman vurguluyoruz. Bu doğrultuda baktığımız zaman eğitim, sadece bir bakışla değerlendirilebilecek değil, geleceğimizi planlayan, geleceğimizi hazırlayan ve gelecekle ilgili tüm beklentilerimizi karşılayan en önemli ve temel bir olgu olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Şüphesiz ki, bir ülkenin en önemli ve değerli varlığının insan olduğunu, insan bütününü de anlamlı ve değerli kılan şeyin ancak eğitilmesi olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "Yani eğitilmiş bir insan gücü, bir ülkenin rekabet üstünlüğünü ve kalkınma adına en değerli varlığını oluşturuyor. Bu doğrultuda eğitimi bir bütün olarak her alanda ve yaşamın her anında düşünmek, bu doğrultuda çalışmak ve bütün çalışmalarımızı bu doğrultuda planlamak gerekiyor. Türkiye'de son 10 yılda eğitim, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin en önemli yatırım ve öncelik alanı olmuştur. Cumhuriyet tarihinde ilk defa eğitime ayrılan bütçemiz, diğer bütün gider ve yatırım kalemlerini geçerek birinci sıraya gelmiştir. Eğitim yatırımları cumhuriyet tarihinin hemen toplamı kadar bir büyüklüğe son 10 yılda ulaşmıştır. Yapılan ve gerçekleştirilen yatırımlar, şüphesiz Türkiye'nin bir büyük geleceğe hazırlanması, yakın hedef ve tarih olarak 2023 Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına gençlerimizin hazırlanması ve eğitilmiş insan gücüyle, okul öncesinden başlayarak bugün artık sayıları ile gurur duyacağımız, her kente ulaşan ve giderek nitelik ve derinlik anlam kazanan üniversitelerimize kadar bir büyük yatırım ölçeğini kucaklamıştır. Bugün her alandaki bu büyük yatırımlar, teknolojiye dönük son kullanımlar, okul öncesinden başlayarak Türk gençlerini ve öğrencilerimizi 21. yüzyılda, öz güveni yüksek, değerlerine bağlı ve mutlu bir geleceğe doğru kararlı olarak hazırlamak amacını taşımaktadır" diye konuştu.

"MERSİN'E 2013 YILINDA 110 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK"

Bu doğrultuda, Mersin'de göreve başladığı ve 3 yılı tamamlamak üzere olduğu bu süreçte eğitimin, kendileri için de öncelik olduğunu ifade eden Güzeloğlu, eğitimin, tüm yatırımlarda, tüm gelişmelerde merkezde yer alan ve en değerli uğraş alanı olduğunu vurguladı.

Mersin genelinde bin 60 okul, 11 bin 229 derslik bulunduğu bilgisini veren Güzeloğlu, bu okullarda 370 bin 730 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Mersin'in eğitim alanında ülke sıralamasında önemli bir yerinin bulunduğuna işaret eden Güzeloğlu, " Mersin, okul öncesi 5 yaş gurubunda yüzde 97.88 başarı oranı ile Türkiye birincisi konumundadır. İlimiz görevi devraldığımız 2010 yılı itibariyle 33'ncü sıradaydı. Mersin bu birinciliği de bırakmak niyetinde değildir. İlköğretimde yüzde 100 okullaşma oranı ile yine ülke birincisiyiz" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin geleceği meslek eğitimdir" diyen Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Lise eğitiminde teknik eğitim oranını arttırmanın bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda Mersin'de genel lise oranının düştüğünü, meslek lisesinde öğrenim gören öğrenci sayısının arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak lise eğitiminde teknik eğitimin oranını arttırmanın bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda Mersin'de bilinçli bir şekilde genel lise oranının düştüğünü, meslek lisesi öğrencilerinin açık bir şekilde arttığını gözlemlemek mümkün."

2013 yatırımları konusunda da bilgiler veren Güzeloğlu, bu yıl gerçekleşecek eğitim yatırımlarının, bir öncekinin üstünde olmak zorunda olduğunu ifade ederek, buna dönük çalışmaların özel ve kamu kaynaklı yatırımların 2013'e doğru bir yoğunluk sergilediğini vurguladı. 2011 yılında gerçekleşen eğitim yatırımının 17 milyon 650 bin lira, 2012'de ise 50 milyon 840 bin lira olduğunu hatırlatan Güzeloğlu, 2013 yılı için kesinleşen yatırım toplamının 35 proje ile 93 milyon 400 bin TL olduğunu açıkladı. Güzeloğlu, bunlara ilave olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katkıları ile Şişecam Sanayi A.Ş.'nin 13 milyon lira tutarında bir yatırımının ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin de 3 milyon 600 bin lira tutarında bir eğitim yatırımının olacağını belirterek, toplam yatırımın 110 milyon liraya ulaşacağını söyledi.

"EĞİTİME YATIRIM YAPMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Fatih Projesi'nin uygulanmasıyla ilgili olarak da bilgiler veren Güzeloğlu, proje kapsamında 4 okulda bin 300 öğrenciye tablet bilgisayar dağıtıldığını, 76 genel lisede 2 bin 78 derslikte akıllı ve etkileşimli tahta ile dersler yapılmaya başlandığını belirtti. Güzeloğlu, bu yarı yılda sayının 5 bin civarına ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Herkes için en önemli varlığın çocuklar olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Onları ne kadar güçlü, güvenli, mutlu ve sağlıklı yetiştirirsek, ülkemizin geleceği de o denli başarılı ve sağlıklı olacaktır. Mersin, bir büyük şehir olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine zenginlik ve değer katarak eğitim konusunda da bu büyüklüğü hak edecek yatırım ve hizmetlerle buluşmuş durumdadır. Bunlar artarak çoğalacak. Önümüzdeki günlerde yeni yatırımları hayır severlerimizden bir dizi protokollerle tekrar arttıracağız. Ben özellikle gönlünden o büyük ve yüce duygunun sonucunda kopan ve eğitime yatırım yapan her hayırsevere içtenlikle teşekkür ediyorum. Zenginliğin en büyük erdemi paylaşmaktır ve paylaşmak en büyük zenginliktir. Elinde olanı bir lokma da olsa paylaşan, bunu böylesi yatırımlarla buluşturanların milletimizin gönlünde ayrı bir yeri vardır. Buradan tekrar çağrıda bulunmak istiyorum; bir okul yapmak şart değil, bir sınıf ta olsa gönlünden eğitime yatırım yapmak kim istiyorsa, kapımız açık. Hepsinin katkısının başımızın üstünde yeri var. Yeter ki bu eğitim sevdasına, eğitim çabasına bir tuğla daha koyalım." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close