Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti! Müdür hakkında suç duyurusu

Mersin'de Yerel Yönetimler Zirvesi Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toros Üniversitesi, Mersin’de ‘Yerel Yönetimler Zirvesi’ düzenledi.

Toros Üniversitesi, Mersin'de 'Yerel Yönetimler Zirvesi' düzenledi. Yeni Büyükşehir Yasası, uygulaması ve muhtemel sonuçlarının masaya yatırıldığı zirveye, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda uzman katıldı.

30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerle birlikte yürürlüğe girecek yeni Büyükşehir Yasası'nın her yönüyle ele alınacağı 'Yerel Yönetimler Zirvesi', Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Zirvenin sabah düzenlenen ilk oturumuna, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen, MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan, AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sever, BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, belediye başkan adayları ve aday adayları ile çok sayıda izleyici katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, düzenledikleri zirvenin iki temel amacı olduğunu belirterek, birinci amacın, 30 Mart'ta yürürlüğe girecek olan Büyükşehir Yasası'nı uzmanlarıyla masaya yatırıp enine boyuna tartışmak olduğunu söyledi. Mersin'in de 30 Mart'ta bu yeni Büyükşehir Yasası ile yönetileceğine işaret eden Özer, "Bu anlamda aslında seçilecek olan belediye başkanı kurucu belediye başkanı olacak ve yeni bir yasayla yeni bir uygulamayla karşı karşıya kalacağız. Acaba bu yasa ne getiriyor, ne götürüyor, nasıl uygulanacak, uygulamada ne tür sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız? Yerel seçimler öncesi biz Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden saygın bilim adamlarını davet ettik. İkinci önemli amacımız da Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarını bir araya getirmektir. Bu yerel seçim çok önemli bir seçimdir. Mersin yöneticilerini iyi seçerse 30 yılını kazanmış olacak ama kötü seçerse 30 yılını kaybetmiş olacak" dedi.

Zirvede daha sonra 'Yeni Büyükşehir Yasası, Uygulaması ve Muhtemel Sonuçları' konulu birinci oturuma geçildi. Prof. Özer'in yönettiği oturuma konuşmacı olarak Pamukkale Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Özgür, Süleyman Demirel Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gül, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zerrin Toprak ve Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Erbay Arıkboğa katıldı.

Pamukkale Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Özgür, "Ölçek Arayışında Büyükşehir Yasası'nın Türkiye Geneli ve Mersin Özeline Uygunluğu" başlıklı konuşmasında Türkiye'deki ölçek tartışmaları üzerinde durdu. Türkiye'de büyükşehir belediyesinin dışında da ölçek tartışması olduğunu ifade eden Özgür, "Büyükşehir belediyesinin kendi içinde de değişik yasalarda ölçek tartışması var. 2005 yılındaki 5390 sayılı yasa Mersin'de de olduğu gibi dağın tepesindeki bazı belde belediyeleri Mersin sınırından çıkarıldı. 5216 sayılı yasa halen geçerli Büyükşehir Belediye Yasası'dır, ancak 2012 yılındaki 6360 sayılı yasayla bazı maddeleri tamamen ve içeriği önemli ölçüde değişmiştir. 2008 yılındaki 5747 sayılı yasa belde belediyelerini kapattı. Çünkü belde belediyeleri, özellikle Ankara, İzmir gibi bazı illerde büyükşehir belediye meclislerinde muazzam bir ağırlık oluşturdu. Yeni ilçeler kuruldu ya da bazı büyük beldeler ilçeleştirildi" diye konuştu.

Ölçek arayışındaki diğer hukuki düzenlemelerden de söz eden Prof. Özgür, yapılan düzenlemelerle diğer birçok ölçek arayışının 30 büyük ilde artık hiçbir anlamının kalmadığını kaydetti. Yeni Büyükşehir Yasası ile daha önceki hükümlerin geçersiz hale geldiğini dile getiren Özgür, bugün artık büyükşehir ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi olmak üzere ikili bir yapı oluşturulduğunu aktararak, şunları söyledi: "Aslında bir üçüncüsü var, çok da tehlikeli. Valinin başkanlığında toplanan eski il idare kuruluna kabaca karşılık gelen İlde Yatırım ve Koordinasyon İzleme Başkanlığı. Aslında eski İl Özel İdaresi ama bu kez seçimle gelmiş insanlar yerine atanmış ve valinin emrindeki insanların bir araya geldiği, büyükşehir belediyesi işleri yürütemezse ya da ya da valilik müdahale etmek isterse, hükümeti de arkasına alırsa bu kez atanmışların tamamen yatırımlara yön vereceği bir kurul var. Aslında ikili yapı yok, üçlü yapı var. Ne olacağını sahada göreceğiz. O koordinasyon kurulunun ne kadar aktif olacağını, işlere ne kadar karışacağını bilmiyoruz. Bu, illerde hükümetin istemediği şeyler büyükşehir belediyesi tarafından yapılırsa ya da bazı önemli hizmetler aksarsa müdahale etmek için bir emniyet sübabı. Ama çok çeşitli tehlikelere kapı aralayan bir düzenleme."

Zirvenin öğleden sonraki bölümünde ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayları'nın katılacağı oturum gerçekleştirilecek. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title