Mersin'de Yavru Deniz Kaplumbağası Sayısında Artış
Türkiye'de deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alan Mersin sahilleriyle ilgili çalışma yapan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu yıl binden fazla yuvadan çıkan 150 bin civarında yavru deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu belirledi.
MUSTAFA GÜNGÖR - Türkiye'de deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alan Mersin sahilleriyle ilgili çalışma yapan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu yıl binden fazla yuvadan çıkan 150 bin civarında yavru deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu belirledi.
MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının korunmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Bu canlıların korunması için çok büyük çabalar sarf ettiklerini anlatan Ergene, anaç kaplumbağaların yuva yaptığı Davultepe, Kazanlı ve Alata üreme kumsallarındaki "caretta caretta" ve "kelonya midas" türlerinin yuvalarını yıl boyunca takip ettiklerini ifade etti.
Sezon boyunca yuvaları tek tek kontrol ettiklerini vurgulayan Ergene, yıl sonunda ise verileri derlediklerini, sayısal sonuçlar kadar deniz kaplumbağalarının üreme ve denizle buluşma koşullarındaki sorunlarını da tespit ettiklerini bildirdi.
Ergene, bu yıl Mersin genelindeki binden fazla yuvadan çıkan 150 bin civarında yavru deniz kaplumbağasının hayata "merhaba" dediğini belirleterek, şöyle devam etti:
"Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir canlının yeni yavrularının hayata gelmesi çok önemli. Yaklaşık 150 bin yavru bizim açımızdan çok iyi bir rakam. Geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda özellikle 2000'li yılları düşündüğümüzde sayıyı oldukça artırdık. Deniz kaplumbağalarında yıllık dalgalanmalar da oluyor. Bir yıl sayı yüksekken diğer yıl çok daha düşük olabiliyor. Ama geneline baktığımız zaman biz Mersin kumsalları açısından belirli bir standardı yakalamış durumdayız."
Ergene, Davultepe'de geçen yıl 80 olan yuva sayısının 130'a, Alata kumsalında ise 220 olan sayının 260'a çıktığının bildirerek, her iki kumsaldaki yuva artışının yavru sayısını da etkilediğini ifade etti.
"Sokak köpekleri tehlike yaratıyor"
Ergene, yaptıkları çalışmada deniz kaplumbağalarına karşı oluşan tehditleri de tespit ettiklerinin altını çizerek, özellikle köpeklerin bu canlılara çok zarar verdiğini kaydetti.
Bin yavrudan sadece bir tanesinin ergen olma şansı olduğunu aktaran Ergene, "Biz bir ergeni kaybettiğimiz zaman aslında bin yavruyu kaybetmiş oluyoruz. Dolayısıyla ergeni de yavruyu da korumak çok önemli. Bu yıl köpeklerin toplatılmasında belediyemiz de destek verdi ancak yine de saldırılar gerçekleşti" dedi.