Mersin'de "Sanayinin Üniversiteden Beklentileri" Masaya Yatırıldı
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, sanayinin üniversitelerden beklentilerinin aşırı konuşulmaktan içi boşaltılmış kavramlar haline geldiğini belirterek, "Ancak, değişen dünyayı artık daha doğru izlemeye"...
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, sanayinin üniversitelerden beklentilerinin aşırı konuşulmaktan içi boşaltılmış kavramlar haline geldiğini belirterek, "Ancak, değişen dünyayı artık daha doğru izlemeye başlayan iş dünyası ve üniversitenin girişimleri bizleri daha doğru adımlar atmaya zorluyor" dedi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından "Sanayinin Üniversiteden Beklentileri" konulu panel düzenlendi. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak MEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Veysel Özkan, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt ve TARGID Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç katıldı.
Panelin Oturum Başkanlığını yapan Prof. Dr. Kumbur, üniversitelerin nitelikli insan gücü yetiştirmek, ülkenin ve bilimin ihtiyaç duyduğu konularda araştırma yapmak ve araştırma sonucunda elde ettiği bilgileri toplumla paylaşmak gibi üç önemli görevi olduğunu söyledi. Sanayinin ise toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmet üretmek ve kaliteyi artırmak gibi görevleri bulunduğuna işaret eden Kumbur, bu görevlerin karşılıklı yerine getirilmesi ile sanayi-üniversite işbirliğinin daha da gelişeceğini kaydetti.
MTSO Başkanı Aşut da "Sanayi Üniversitelerden ne bekliyor? ya da Üniversiteler Sanayi dünyasından ne bekliyor? Üniversite-Sanayi İş Birliği" konularının aşırı konuşulmaktan ve dile getirilmekten artık Slogan haline gelmiş, içi boşaltılmış soyut kavramlara dönüşmüş argümanlar olduğunu söyledi. Gerçek Üniversite-Sanayi iş birliğinin, gerçekten kopuk çözüm arayışlarıyla yıllarca bu sloganlar altında ezildiğini dile getiren Aşut, "Ancak, değişen dünyayı artık daha doğru izlemeye başlayan iş dünyası ve üniversitenin girişimleri, yeni iletişim teknolojilerinin önümüze serdiği yeni gerçekler, bizleri daha doğru adımlar atmaya zorluyor. İşte bu değişim bağlamında, özellikle çözümün bir parçası olarak gördüğüm genç mühendis adaylarının da seyirci değil, katılımcı olarak bu toplantıda bulunmasının, bu soruna daha akılcı çözümler bulacağına ve klişeleri kıracağına inanıyorum. Dünyada da bu sorun böyle çözüldü. Bilim ve ekonominin yükselişi sadece sanayi ve üniversite cephesinden değil, işin içine genç beyinler eklemlenince hızlandı. Sadece sermaye sahibi büyük küresel tröstler değil, 'Garaj Çocukları' denilen, sermayesi bilgi ve merakı olan genç girişimciler işin parçası olunca sorunlar çözüldü. Sadece iş dünyası ve üniversiteler değil, işte bu "Garaj Çocukları" denilen Bill Gates'ler, Steve Jobs'lar ve Zukerbergler işin üçüncü ortağı olunca, yeni bir dünya kuruldu. Bunun için bugün sadece üniversitenin değil, sadece iş dünyasının da değil, aynı zamanda siz gençlerin beklentileri ve bizim sizden beklentilerimiz sorunun belki de esas çözümü olacaktır" diye konuştu.
Lisan konusuna çok önem verilmesi gerektiğini belirten MESİAD Başkanı Akkurt ise "Dil bilmeyen bir mühendis yarım mühendistir. Mutlaka bir ve birkaç lisan öğrenmelisiniz. Bunun yanında staj döneminizde soru sormaktan çekinmeyin" dedi.
TARGID Başkanı Güç, ders müfredatının uygulama kısmının sanayi tesislerinde yapılması gerektiğinin altını çizerken, mesleklere göre istihdam alanları yaratılması gerektiğini vurgulayan TMMOB Mersin İKK Sekreteri Özkan da "Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Bunun için yeni meslek grupları açılmalı. Her meslek grubu bilgisayarla iç içe. Bilgisayar kullanımında, yazılım konusunda kendinizi geliştirmelisiniz" ifadelerini kullandı. - MERSİN