Mersin'de Müzik Festivali Heyecanı
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl 24 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında 13. kez sanatseverlerle buluşacak.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl 24 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında 13. kez sanatseverlerle buluşacak. Festivale, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Buika, I Musici Di Roma, Yair Dalal, Gülsin Onay ve Bülent Ortaçgil'in de yer aldığı dünyaca ünlü yerli ve yabancı 251 sanatçı katılacak.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde geri sayım sürüyor. 16 Mayıs 2014'ten itibaren tanıtım etkinlikleriyle başlayacak festivalin basın toplantısı bugün HiltonSA Oteli'nde düzenlendi. Toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, Yenişehir ve Mezitli Belediyelerinden temsilciler, sponsorlar ve davetliler katıldı.
Mini konserle başlayan basın toplantısının açış konuşmasını yapan festivalin Sanat Danışmanı Remzi Buharalı, bu yıl 'Mersin Ses Veriyor' sloganıyla gerçekleştirilecek festivalin takvimini açıkladı. Mersinli sanatseverleri iki hafta boyunca müziğe doyuracak olan festival öncesinde tanıtım etkinlikleri düzenleneceğini belirten Buharalı, bu kapsamda 16-18 Mayıs tarihleri arasında 60 koronun katılımıyla ' Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği düzenleneceğini bildirdi. Beste yarışmasının bu yıl 'Mersin Üç Güzeller İçin Müzik Arıyor' temasıyla 4.'sünü gerçekleştireceklerini ifade eden Buharalı, yarışma birincisinin izleyicilerin oylarıyla 21 Mayıs'ta seçileceğini kaydetti. Tanıtım etkinliklerinde Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun da yer alacağını aktaran Buharalı, festivalin açılış konserinin ise 24 Mayıs'ta I Musici Di Roma Orkestrası'nın Kültür Merkezi'nde vereceği konserle başlayacağını dile getirerek, "Festivalde, Irak asıllı İsrail vatandaşı Yair Dalal, ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın ve perküsyon ustası Erez Mounk ile konser verecek. Gülsin Onay, Bülent Ortaçgil, Charlie Siem, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Flamenko ile cazı bir araya getiren ve 'aşkın tutkulu sesi' olarak kabul edilen Buika, klasik gitar ustası Christina Sandsengen, Prof. Nevit Kodallı Yükselen Yıldızlar Akşamı'nda da genç kemancılar Hasan Gökçe Yorgun ve Veriko Tchumbridze konser verecek. Festivalimizin kapanış konserini ise 7 Haziran'da dünyanın en eski orkestralarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası verecek" dedi.
Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı da Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin başladıktan 6 yıl sonra Avrupa Festivaller Birliği'nin (EFA) olduğunu söyledi. Festivalin bugünlere gelmesinde katkıda bulunan herkese teşekkür eden Yağcı, Mersin'in müzik festivaliyle uluslararası alanda bir kez daha adından söz ettireceğine inandığını vurguladı. "İnsan odaklı, dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan bugünlere gelen Mersin kenti festivalimizi kucaklayan insanlarımıza baktığımızda da bu düşünceyi doğruluyor" diyen Yağcı, bu yıl da klasik müzikten caza, halk müziğinden etnik müzik ve pop müziğe kadar renkli bir program hazırladıklarını dile getirdi. Festival kapsamında verecekleri ödülleri de açıklayan Yağcı, Festival Sanat Ödülü'nü Mehmet Selim Baki Barış İçin Müzik Vakfı'na, Festival Kent Ödülü'nü bölgede yayıncılık adına tarihsel süreçte önemli misyon üstlenmiş rahmetli Nimet-İhsan Tufan'a, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü'nü de genç kemancı Veriko Tchumbridze'ye verileceğini belirtti.
"FESTİVAL HALKLA BÜTÜNLEŞMELİ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise ülkelerin ve milletlerin gelişmişlik ölçüsünün yalnızca ekonomik büyüklükleriyle değil, dünya uygarlığına yaptığı katkılarla ölçüldüğünü söyledi. Müziğin, onu ortaya koyan ferdin değil, insanların ortak hislerini temsil ettiğine vurgu yapan Kocamaz, "Sanat millilikten evrenselliğe gidebildiği ölçüde kalıcıdır ve bütün insanlığın ortak kültürel mirasıdır. Müzik de içinden çıktığı medeniyetin ruhunu bütün insanlığa hissettirdiği ölçüde kalıcı ve evrensel olur. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin toplumu sanatla buluşturmak gibi çok değerli bir görevi olduğuna inanıyorum. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, dünyaya açılan bir kapı olmalıdır. Mersin halkı, bu festivalle dünyanın ve ülkemizin önde gelen sanatçılarının performanslarını izleme şansını yakalamaktadır. Burada bize düşen, Mersin halkıyla sanatçıları buluşturabilmektir" diye konuştu.
Festivalin, Mersin'in uluslararası tanıtımı açısından da önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Kocamaz, "Festival Mersin'in dünyaya açılan pencerelerinden birisidir ve turizm sektörü açısından olumlu bir tanıtım imkanı sağlamaktadır. Festival, bu çerçevede planlanırsa ilimizin sanat hayatına daha büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Festivalin bugüne kadar halkla bütünleşemediğini, bu nedenle de belediyeler olarak eleştirildiklerini dile getiren Kocamaz, "Mersin halkının çok büyük bir kısmı, bu festivalin sanki birkaç kişinin egosunu tatmin etmek amacıyla düzenlendiği gibi iddiaları dillendirmektedir. Ayrıca, belli kuruluşlardan katkı alınmasına rağmen konserlerin ücretli olması eleştirilmektedir. Bu durum ve festivalin halkla bütünleştirilememiş olması, biz yerel yöneticileri zaman zaman sıkıntıya sokmaktadır. Halkla bütünleşmeyen hiçbir etkinliğin kalıcı olması mümkün değildir. Festivalin tek düze anlayıştan uzak ve objektif bir değerlendirmeyle halkla bütünleşmesi sağlanmalı ve Mersin halkının bu festivali sahiplenmesine yönelik projeler geliştirilmelidir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Selma Yağcı tarafından Başkan Kocamaz'a Ressam Ahmet Yeşil'in resminden oluşan bir plaket takdim edilirken, Kocamaz da festivale katkı sunan sponsorlara yine Yeşil'in resimlerinden oluşan plaket verdi. - MERSİN