Mersin'de 7. İnovasyon Forumu Düzenlendi
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Mersin'de herkesin paylaştığı ve uzlaştığı büyük bir zenginlik bulunuyor."
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, " Mersin'de herkesin paylaştığı ve uzlaştığı büyük bir zenginlik bulunuyor. Tüm bunların önce bizim tarafımızdan bilinmesi, sonra hedefin belirlenmesi ve bütünlük içinde eklemleştirilmiş projelerle sunulması gerekiyor" dedi.
Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen
"Avrupa Birliği'ne (AB) Uyum Sürecinde Kültür Ekonomisi ve Turizm" konulu inovasyon forumunda, kültür ve turizm kavramlarının temelinde ekonominin bulunduğuna söyledi.
Türkiye'ye 10 yıl önce gelen turist sayısının 13 milyon iken, geçen yıl sonunda bu rakamın 31 milyona çıktığına işaret eden Güzeloğlu, "Sayılara bakıldığında rakamların yer değiştirmesi olarak algılanabilir. Aslında bir çok şeyi değiştiren turizm gelirimiz 25 milyar doları aşmıştır" diye konuştu.
Mersin'in ve Türkiye'nin turizm adına büyük zenginliklere sahip olduğuna dikkati çeken Güzeloğlu, şöyle konuştu:
"Ülkemizin, turizm alanında 2023 yılına kadar dünya genelinde ilk 5 sıraya girebilmesi için çalışmalar yürütülecek. Ülkemiz ilk 5 sıranın ardından ilk 3'ü zorlayıp kendisine yer bulabilecektir. Aslına bakılacak olursa sahip olduğumuz değerlerin çoğunu bilmiyoruz. Yaşadığımız kentlerin güzelliklerinin pek ayırımında değiliz. Yaşamımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz kentimizin kullanılabilir güzelliklerini ve özelliklerini araştırmıyoruz. Bu sorunların çözülmesi için yerel yönetimlerin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Çünkü başarı, aynı hedefe birlikte yol almayla elde edilebilir. Mersin'de herkesin paylaştığı ve uzlaştığı büyük bir zenginlik bulunuyor. Her boyutuyla özel turizm alanı olan konu başlıklarına sahibiz. Tüm bunların önce bizim tarafımızdan bilinmesi, sonra hedefin belirlenmesi ve bütünlük içinde eklemleştirilmiş projelerle sunulması gerekiyor."
Bu yıl ilk kez uzun metrajlı bir Türk çocuk filmi Mersin'de çekildiğini ve plato olarak Ayaş beldesindeki Elausa Sebaste Antik Kentinin kullanıldığına işaret eden Güzeloğlu, film endüstrisinin turizme yansımasının önemine değindi.
-"Turizmde, doğru hedef kitleyi belirlemeliyiz"-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar da, bakanlığın 2023 vizyonunda temel amacının turizmin ülke geneline yayılması olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin geçen yıl turizm alanında ağırladığı 30,4 milyon yabancı turistle dünyada 7. sırada bulunduğunu ifade eden Yazar, 23 milyar TL'lik gelirle de 9. sırada yer aldığını kaydetti.
Mavi bayrak uygulaması konusunda Türkiye'nin dünyada 4. sırada yer aldığını vurgulayan Yazar, şöyle devam etti:
"Sadece sayısal verilerle eğil, diğer alanlarda da dünyanın hatırı sayılır ülkelerindeniz. Sonuç olarak, Türkiye turizmi için Mersin gibi bilince sahip illerimiz için esas olan bir konu vardır. İller kültürel değerlerini, turizme dönük ürünlerini biliyorlar, ama hedef kitle yönünden sıkıntı çekiyorlar. Doğru hedef kitleyi belirlemeliyiz. Hangi pazarda bu ürünleri sunacağımızı iyi tespit etmeliyiz. Uzak pazarlardan Türkiye'ye talep olduğunu biliyoruz. Ama uzak pazarlardan Türkiye'ye ulaşım ağını da iyi hesaplamalıyız. Bir strateji oluşturulup hedef pazarlar belirlenmeli ve o yönde hareket edilmelidir."
-"Mersin'dekiz inovasyon çalışması Türkiye'ye örnek oldu"-
MTSO Başkanı Aşut ise inovasyon kavramını 7 yıl önce kentin gündemine taşıdıklarını belirterek, "Artık, inovasyon kavramı hayatımızın her alanına dokundu ve bir çarpan etkisiyle kent ekonomisine olağanüstü bir hız ve yeni bir vizyon kazandırdı. 2005'te gerçekleşen 'Bölgesel İnovasyon Stratejisi' Türkiye'de bir ilk oldu. Mersin inovatif bir yol haritası oluşturdu. Firmalarımıza yenilikçi yaklaşımlar kazanması için eğitimler düzenlendi. Mersin sadece Türkiye-de değil, bölgesinde de fark yaratan bir kent oldu" diye konuştu.
Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar da, turizmin kentin geleceğini belirleyen üç sektörden biri olduğunu söyledi.
Mersin'de turizm alanında bugün gelinen noktanın bir başarı öyküsü olduğunu ifade eden Olcar, şunları kaydetti:
"Artık, turizmin her alanında yol haritasını çizen, turizm stratejilerini hayata geçiren bir Mersin var. Bunun meyvelerini toplamanın zamanı da geliyor. Uluslar arası Çukurova Bölgesel Havaalanı, Tarsus- Kazanlı Turizm Bölgesi, 2013 Akdeniz Oyunları, kruvaziyer turizm, inanç turizmi, kış turizmi ve kültür turizmi ile turizmin bütün boyutlarına hitap edecek bir Mersin geliştiriliyor. Mersin yalnız kendi değerlerini değil, ülke değerlerini de tanıtan bir kent olacak.
Foruma, Toros Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tayyar Şen, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Çetin Bedestenci ile sanayi ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
- MERSİN