Mermercilerden "Çinli İstilası" Uyarısı
AFSİAD Başkanı Şehitoğlu "Maalesef bugün maden ocaklarımız Çinli istilasıyla karşı karşıya kaldı." dedi.
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, "Maalesef bugün maden ocaklarımız Çinli istilasıyla karşı karşıya kaldı. Önce küçük küçük alımlar yaparak Türkiye pazarına girdiler, sonra çok ciddi alımlar yapmaya başladılar ve birdenbire alımları kestiler. Şimdi de Türkiye'den mermer maden ocağı satın alıyorlar" dedi.
Şehitoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mermer yatakları konusunda dünya kapasitesinin yüzde 40'ını elinde bulundurduğunu, sektörün işlenmiş mermer konusunda dünyanın en önde gelen İtalya'dan daha iyi noktalara gelebileceğini söyledi.
Mermer sektörünün Türkiye'nin cari açıkla mücadelesinde tamamen yerli girdiyle üretim yapabilen tek ve yüzde 100 katma değer yaratan bir sektör olduğunu anlatan Şehitoğlu, şöyle konuştu:
"Hiç bu kadar belirsiz, değişken bir dönem yaşamadık. 1994 yılından bu yana dünyada ve Türkiye'de bir çok mali kriz yaşanmış olmasına rağmen sektör hep bu krizlerden zarar görmeden büyüme kaydetti. Ancak şimdi durum çok daha başka olumsuzluklara doğru hızla ilerlemekte. Türkiye'nin doğal kaynakları ülkemize katma değer kazandırmalı. Katma değeri ülkemizde kalmalı. Ama maalesef bugün maden ocaklarımız Çinli istilasıyla karşı karşıya kaldı. Daha önce 'Çin medeniyetini ve ticaretini hafife almamak gerektiği'ni söylemiştim. Şimdi Türkiye'nin doğal kaynaklarıyla Türkiye'yi vuruyorlar. Önce küçük küçük alımlar yaparak Türkiye pazarına girdiler, sonra çok ciddi alımlar yapmaya başladılar ve birdenbire alımları kestiler. Şimdi de Türkiye'den mermer maden ocağı satın alıyorlar. Suudi Arabistan'da, Libya'da ya da Irak'ta bizler gidip devletten petrol ruhsatı alabilir miyiz? 'Yüzde 100 yabancı sermaye gelip Türkiye'de yatırım yapacak' diyoruz. Yatırımın şekline bakınca, tabiri caizse bir koyuyorlar, 5 götürüyorlar. Biz gelecek nesillerimize bunu nasıl açıklayabiliriz? Suudi Arabistan için petrol neyse Türkiye için de doğal kaynaklarımız aynı önemde görülmesi gerekmez mi?"
Çinliler'in Türkiye'de çok ciddi miktarda mermer maden ocağı aldıklarını, işlemeden blok halinde ülkelerine götürdüklerine dikkati çeken Şehitoğlu, bu durumda ülke ekonomisine katkıda bulunmasını beklemenin imkansız olduğunu savundu.
"Öz vatanımızda üvey evlat gibi kalmak istemiyoruz"
Çinli firmaların maden ocağı alması ve işletmesine bir önlem getirilmemesi halinde Türkiye'nin sektördeki en önemli mermer maden ocaklarının Çinli firmalarının elinde olmaya devam edeceği uyarısında bulunan Şehitoğlu, "Ayrıca tasarım gücü yüksek, katma değer kazandırılmış, dünyanın mermer projelerinde menşesi Türk ama Çin malı olarak Türkiye'nin doğal taşları tarihe geçecek. Türkiye'deki mermer fabrikaları kendi taşlarının işlendiği Çinli firmalarla rekabet dahi edemeyecek. Durum bu kadar vahim ve çok hızlı tedbirler alınmazsa hepimiz bu durumdan dolayı gelecek nesillerimize büyük bir vebal altına giriyoruz" diye konuştu.
Sektördeki tüm firmaların bu tabloyu dile getirdiğini vurgulayan Şehitoğlu, şöyle devam etti:
"Bölge gözetmeksizin tüm sektör bu olumsuzluktan direkt etkilenmiş ve etkilenmeye de devam ediyor. Hiç kimse 'Çinli firmaları Türkiye'de çalıştırmayalım' demiyor. Türkiye son yıllarda çok gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Biz sektörün rekabetinden hiç tereddüt etmeyiz. Ancak öz vatanımızda üvey evlat gibi kalmak istemiyoruz. Yüzde 100 yabancı sermayeye sıcak bakıyoruz fakat diğer ülkelerde örnekleri olduğu gibi doğal kaynaklarımız doğrudan doğruya yabancı firmalar çalıştırılmamalı, en azından ürettiği hammaddenin yüzde 50'sini Türkiye'de işleme şartı konulmalı ve Türkiye'den kendi ülkesine hammadde ihracatı yapıyorsa belirli bir fon alınmalı. Türkiye'nin doğal kaynakları sömürülmemelidir."