Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Meraklı Mühendis, Serasında Tropikal Ürünler Yetiştiriyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kivi üretimiyle çiftçiliğe başlayan inşaat mühendisi, serasında kurt üzümünden kudret narına kadar, Türk halkının aşina olmadığı 42 çeşit ürün yetiştiriyor.

Uğur Subaşı - Çağrı Turgut - Kivi üretimiyle çiftçiliğe başlayan inşaat mühendisi, serasında pepinodan sakız ağacına, kurt üzümünden kudret narına kadar, Türk halkının aşina olmadığı 42 çeşit ürün yetiştiriyor.

Akyazı ilçesinde yaşayan inşaat mühendisi Sebahattin Mestan (65), çocukluğundan beri merak duyduğu çiftçiliğe 1990 yılında kivi yetiştiriciliğiyle başladı. İklimi nedeniyle bölgede kivi yetişmeyeceği iddiasına rağmen denemelerini sürdüren Mestan, kısa sürede başarıya ulaşarak üretimini 15 dönüme çıkardı.

Birkaç yıl önce de evinin bahçesinde oluşturduğu serada Türk halkının pek de aşina olmadığı tropikal ve şifalı bitkiler üretmeye başlayan Mestan, ürünlerini yurt içi ve dışında katıldığı fuarlarda tanıtarak, 3 yıl önce Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından "Yılın En Verimli İş Adamı" ödülüne layık görüldü.

Mestan, AA muhabirine çiftçilikten kopamadığı için mühendislikten kazandığı parayla yaptığı serada çoğu yurt dışı kökenli bitkiler yetiştirmeye başladığını ve insanların ilgisini çeken ürünleri fuarlarda tanıtmaya başladığını söyledi.

Serasında 42 çeşit bitki, şifalı ot ve tropikal meyve yetiştirdiğini anlatan Mestan, "Çiftçilikte sabırlı ve inatçı olunması gerekiyor. Kivi yetiştirmede başarılı olunca üretimi artırdım. Halka kivinin faydalarını ve yetiştirme şekillerini öğrettim. İlk yetiştirdiğim zamanlar Sakarya'nın bazı bölgelerinde kivi yetişmeyeceğini söylüyorlardı. Ben inatla, hırsla üstünde durarak Sakarya'nın her yerinde kivi yetiştirebileceğini, hatta Türkiye'nin en güzel kivisinin yetiştirilebileceğini ispatladım. Şu anda 15 dönüm alanda kivi yetiştiriyorum" dedi.

-Çiftçilere ürünlerini çeşitlendirme önerisi-

Babalarının da çiftçilikle uğraştığını, eski usul ürünlerle yeterli geliri elde edemeyeceğini düşündüğünü anlatan Mestan, uzun süren arayışın sonunda ilgi çekici şifalı ve tropikal bitkiler yetiştirmeye başladığını kaydetti.

Mestan, serasında sakız ağacı, aloe vera, pepino, kaymak ağacı, kurt üzümü

(goji berry), kauçuk çiçeği, kudret narı, şeker ve limon otu gibi şifalı bitkiler yetiştirdiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Çiftçilik kutsal bir meslek. Çiftçilerimizi araştırmacı ve daha üretici olmaya davet ediyorum. Ürünlerimi tanıtmak için tarım fuarlarında tanıtım gezisine çıktım. Böyle yeni ürünleri tarım fuarlarına götürdüğüm zaman standım çok ilgi gördü. Bunun verdiği heyecanla her sene çeşitliliği artırdım. Çiftçi arkadaşlarımızın ülkemizdeki çeşitliliğin kıymetini bilmelerini istiyorum. Üstünden geçtiğimiz otlar dahi dünyada şifalı bitki olarak kullanılıyor.

Bitkiyle, doğayla uğraşmak insanı dinlendiriyor. Tohumlar büyümeye başladığı zaman kendinizi çocuğunuz doğmuş gibi hissediyorsunuz. Bitkiler insan gibidir, biz nasıl canlıysak onlar da canlıdır. Bitkiye nasıl yaklaşırsanız bitki de size öyle yaklaşıyor. Onun için çiftçilik mesleğini öldürmeyelim, koruyalım ve sahip çıkalım."

Yayıncı: Kemal Kaymak - SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel
title