Menderes'in Köylüleri de "İadeiitibar" İstiyor
Adnan Menderes'in köyü olan Çakırbeyli köyü sakinleri, Menderes'e iadeiitibarı için TBMM'ye yapılan başvuruyu yakından takip ediyor.
Gökmen Şireci - Eski Başbakan Adnan Menderes'in köyü olan Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli köyü sakinleri, Menderes'e iadeiitibarı için TBMM'ye yapılan başvuruyu yakından takip ediyor. Köy muhtarı Mehmet Demir, köylülerin başvuruyu gecikmiş bir girişim olarak gördüğünü belirtti.
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın'ın Menderes'in 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra hukuka aykırı bir şekilde yargılanarak idam edildiğini belirterek, mahkumiyet kararının iptal edilmesi için TBMM'ye başvurmasına ilişkin gelişme, Menderes'in köylülerince yakından takip ediliyor.
Köy muhtarı Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adnan Menderes'in hukuka aykırı olarak yargılanıp idam edildiğini belirterek, mahkumiyet kararının TBMM tarafından iptal edilmesini beklediklerini söyledi.
"İadeitibar" kararı konusunda çok geç kalındığını savunan Demir, "İdamın üzerinden yarım asır geçti. Menderes'in köylüleri olarak bunu çok geç kalmış bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Bugüne kadar itibarının çoktan iade edilmesi gerekiyordu. Belki de geçmişte hükümetler çekindiğinden bunu gerçekleştiremedi. Ancak geç de kalınmış olsa Meclis'imizden böyle bir karar çıkarsa onu seven herkes çok mutlu olur" dedi.
-"Gözyaşımızı dahi gösteremedik, içimize akıttık"-
Menderes'in idam edildiği günlerde köylüleri olarak ağlamaya dahi korktuklarını, baskı altında olduklarını anlatan Mehmet Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O günleri hatırlamak dahi istemiyorum, tüylerim diken diken oluyor. İnsanlar, 'Menderes'i seviyorum' dahi diyemeyecekleri bir duruma getirildi, böyle günler yaşandı. Gözyaşımızı dahi gösteremedik, içimize akıttık. Fotoğrafını taşıyamıyorduk. 1965 yılında dayımla Tunceli'ye gittiğimizde kamyonumuzun plakasını gören bir vatandaş geldi, Menderes'in fotoğrafının olup olmadığını sordu. Dayım cebinde sakladığı vesikalığı gösterince vatandaş alıp öptü, fotoğrafı istedi. Dayım fotoğrafın tek olduğunu söyleyerek vermedi. Dayımda fotoğrafın olduğunu ben dahi bilmiyordum. Ne yazık ki böyle günler yaşandı."
Mehmet Demir, idam sonrasında Menderes ailesinin büyük acılar yaşadığını söyledi. Ankara'da 1972 yılında Adnan Menderes'in ailesini ziyaret ettiklerini kaydeden Demir, şunları anlattı:
"Menderes'in eşi Berrin Hanım'ı ziyarete gittik. Kavaklıdere'de çok küçük bir evde oturuyorlardı. Ziyarete gelenlerden birisi, 'Çok ziyaretçiniz oluyor, bu ev küçük, sizi başka bir eve çıkaralım' dedi. Berrin Hanım ise 'İdam sonrasında bizi başbakanlık konutundan çıkarıp kapının önüne bıraktılar. Ankara'da hiç kimse korkusundan bize sahip çıkmazken bu evin sahibi bize sahip çıkıp kapısını açtı. Ben onun hatırına bu evden ayrılmak istemiyorum' deyince çok üzüldük. Kendisine olduğu gibi ailesine de çok haksızlıklar yaptılar. Ailesi büyük acılar yaşadı. İtibarının iadesi, ailesinin yaşadığı bu acıları da bir nebze olsun dindirecek."
-"Yetim kalmış çocuk gibiydik"-
Çakırbeyli köyü sakinlerinden Hüseyin Karagöz (80), Menderes'i çok sevdiklerini, idamı nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını belirtti.
Adnan Menderes'in idamıyla yetim kalmış çocuğa döndüklerini söyleyen Karagöz, "İtibarının iade edilmesi çok geç kalmış bir durum. İnşallah itibarı iade edilirse yıllardan beri süren üzüntümüz bir nebze de olsa azalır" diye konuştu.
Menderes'e, "Beyimiz" diye hitap eden köylülerden Münevver Çıkrık (80) ise
"Beyimiz çok iyi bir insandı. Sevecen, sevilen bir kişiydi. Çekemediler, iftiraya uğradı. Köylüleri olarak hakkının geri verilmesini istiyoruz" dedi.
Köyün emekli imamı Abdulkadir Can (70) da itibarının iade edilmesinin çok geç kalmış bir olay olduğunu vurgulayarak, demokrasi, insan hakları adına bir an önce bunun gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
Çakırbeyli sakinlerinden emekli öğretmen İsmail Karabayır, demokrasi ve insanlık açısından bunu beklediklerini,devlet büyüklerinin bu konuda en kısa sürede gerekeni yapmasını istediklerini kaydetti.
-Avukatı Meclis'e başvurmuştu-
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın, Menderes'in 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra hukuka aykırı bir şekilde yargılanarak idam edildiğini belirterek, mahkumiyet kararının iptal edilmesi için TBMM'ye iki kez başvurdu. TBMM de başvuruyu hem dilekçe hem de Anayasa komisyonları aracılığıyla değerlendirmeye almıştı.
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - AYDIN