Memorial Genel Cerrahi Sempozyumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da "Memorial Genel Cerrahi Sempozyumu" düzenledi.

Antalya'da "Memorial Genel Cerrahi Sempozyumu" düzenledi.

Cerrahide yaşanan son bilimsel bilgileri paylaşmak üzere kentte bir otelde düzenlenen sempozyumda, dünyanın önemli kanser merkezlerinden biri olan ABD'deki Cleveland Klinik'te kanser cerrahisi üzerine çalışmalar yapan Dr. Federico Natalio Aucejo, Dr. Eren Berber, Dr. Bassam Estfan, Dr. R. Matthew Walsh kanser cerrahisindeki gelişmeleri paylaştı.

Dr. Federico Natalio Aucejo, yaptığı konuşmada, yeni teknolojik gelişmeleri takip ettiklerini söyledi. Ameliyatlarda görüntü teknolojisinin çok ilerlediğini belirten Aucejo, "Bu teknoloji ile hastaların karaciğer volümlerine bakabiliyoruz. Karaciğer cerrahları için bu durum çok önemli. Bunu yaparken farklı yerlerin volümlerini de görebiliyoruz. Bu teknolojiyi özellikle canlı donör transplantında uyguluyoruz" dedi.

"15 yıl önce yapılamaz denilen birçok uygulamayı artık yapabiliyoruz"

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, tıp alanında yurtdışında yapılan hemen hemen her işlemin artık Türkiye'de de yapılabildiğini kaydetti. Türkiye'de tıp alanında yaşanan gelişmelerin mutluluk verici olduğunu ifade eden Gürkan, şunları söyledi:

"15 yıl önce 'Yapılamaz' denilen birçok uygulamayı artık yapabiliyoruz. 'Peritona yayılmış tümör ameliyat edilemez' denilirdi. Tiroit kanserlerine kimse dokunmak istemezdi. Teknolojinin yardımıyla bunların hepsi geçti. Hastalarımıza çok bilinçli olmalarını ve çözümünü aramalarını tavsiye ediyorum. Ulaşamayıp tedavi edemediğimiz tümör sayısı çok azaldı."

Dr. Eren Berber ise Türkiye'de sağlık alanında ciddi gelişmelerin olduğunu belirterek, "Türkiye'de sağlık alanında çok büyük adımlar atıldı. Artık yurtdışında yapılan girişimlerin çoğu Türkiye'de de yapılıyor. Eskiden cerrahi olarak yapabileceğimiz teknolojiler çok azdı. Son 15 yılda çok büyük ilerlemeler oldu" diye konuştu.

Meme kanserindeki gelişmeler

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye'de laparoskopik cerrahiden neredeyse robotik cerrahiye gelindiğini kaydetti.

Özdoğan, "Eskiden meme kanserinde memeyi tamamen kaybeden cerrahiler vardı. Bugün özellikle erken tanının gelişmesiyle çok minimal cerrahilerle hastanın yaşamını kurtarabiliyoruz. Özellikle karın içi tümörlerde yapılan cerrahiler öylesine üst noktalara geldi ki neredeyse birkaç gün içerisinde hasta taburcu ediliyor" dedi.

"20 yıl önce 3 kanser hastasından sadece biri yaşıyordu"

Kanser tedavilerinde önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Özdoğan, şöyle konuştu:

"Bundan 20 yıl önceye gittiğinizde dünya genelinde üç kanser hastasından sadece biri yaşıyordu. Bugün üç kanser hastasından ikisi yaşıyor. Bu inanılmaz bir rakam. Yani yüzde 33'lük bir yaşam artışından bahsediyoruz. Güzel olan şey hastanın sadece yaşamı devam etmiyor, fiziksel bütünlüğü de korunabiliyor. İnşallah hedef, kalan üçte biri. Ben gelecek 20-30 yılda tıbbın bunu da başaracağını düşünüyorum."

Kaynak: AA / Yerel
title