"Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" Paneli
Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Mehmet Narlı, İstiklal Marşı'nın simgesel yönüyle bir milletin azmini ve cesaretini, tarihselliğiyle de bir devrin hayatını hikaye ettiğini söyledi.
Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Narlı, İstiklal Marşı'nın simgesel yönüyle bir milletin azmini ve cesaretini, tarihselliğiyle de bir devrin hayatını hikaye ettiğini söyledi.
Narlı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Dil ve Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen "Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı" konulu panelde, İstiklal Marşı'nın hem simgesel hem de tarihsel bir metin olduğunu belirtti. İstiklal Marşı'nın simgesel yönüyle bir milletin azmini ve cesaretini, tarihselliğiyle de bir devrin hayatını hikaye ettiğini vurgulayan Narlı, şöyle konuştu:
"Bu iki ilkenin de Mehmet Akif'le çok sıkı bir ilişkisi vardır. Simgesel ilkenin Mehmet Akif'in hayatında somutlaştırdığı hemen her insanın ortak görüşüdür. Metnin tarihsel tarafı ise Akif'in milli mücadele yıllarındaki hayatına bire bir denk düşmesidir. İstiklal Marşı, inancın ifadesi ve ümit telkiniyle başlayan şükür ve hak idrakiyle sona eren bir kompozisyona sahiptir. İstiklal Marşı'nın dili son derece ritmik son derece akıcı bir dildir."
Yeryüzünde hiç bir şeyin ezel ve ebet olmadığını hatırlatan Narlı, İstiklal Marşı'nda, "ocak, millet ve hak" bütünlüğünün dil içinde konuşan öznenin, bu vatanda hürriyet ve istiklalin ezel ve ebedi olduğunu söyledi.
Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Mevlüt Erdem'in yaptığı panelde Doç. Dr. Kemal Timur, Doç. Dr. Murat Arık, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ ve KSÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fetih Yanardağ, Mehmet Akif Ersoy ve İstik Marşı'nın farklı yönleriyle anlattılar.
- KAHRAMANMARAŞ