Haberler

'Medeniyetler Kavşağında Türkiye' Konulu Konferans Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof.Dr.Bekir Karlıga, "Millet olarak medeniyetimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıga, "Millet olarak medeniyetimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Medeniyetler Kavşağında Türkiye' konulu bir konferans veren Karlıga, medeniyetin gelişimini ve uygulamasından örnekler verdi.

Medeniyet kelimesinin bütün dil ve lehçelerde hemen hemen aynı olduğunu ifade eden Bekir Karlıga, "Medeni olmak demek şehirli olmak demektir. Medeniyet demek kentli, şehirli olmak demektir. Şehirli olmak demek yerleşik olmak demektir ve bir düzen içerisinde hayatını idame ettirmek demektir. Hayatın ve işlerin bir kurala bağlanmasıyla birlikte medeniyet olgusu ortaya çıkar" diye konuştu.

Medeniyetin oluşunda devletin büyük katkısı olduğunu vurgulayan Karlıga, "Devlet demek sistem demektir. Kaosun, kargaşanın, başıbozukluğun olduğu yerde hiçbir şey çıkmaz. Bunların olduğu yerde felaket çıkar, isyan çıkar. Dolaysıyla medeniyetin ayakta durabilmesi için bir devlet sisteminin, düzenin ve anlayışının bulunması lazım. Bunun için medeniyetimizi ve kültürümüze sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.

Medeniyet kelimesinin dilimize Medine'den geldiğini söyleyen Prof. Dr. Karlıga, Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicretinde bir kentin adını değiştirmesiyle 'Medine' isminin oluştuğunu kaydetti. Medine'den ise zamanla 'Medeniyet' kelimesinin yaygınlaştığını ve zamanla bizim dilimize girdiğini aktaran Karlıga, medeniyet kelimesinin 19. yüzyılda Avrupa'da tekelleştiğini ve sadece buraya ait bir kelime gibi olgulaşmasının doğru olmadığını ifade etti.

Karlıga, Türk aydınlarının ise medeniyet denilince Avrupa'nın bilim ve teknolojisini kendilerine örnek aldığını söyledi. Bilim ve teknolojinin medeniyetin sadece bir parçası olduğunu aktaran Karlıga, medeniyetin bizim ilişkilerimizi ve davranışlarımızı yüksek seviyede tutmamıza, dolaysıyla insanlığın da ortak değeri olarak kullanıldığını kaydetti.

Sunuculuğunu Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı'nın yaptığı konferans sonrasında katkılarından dolayı Prof. Dr. Bekir Karlıga ve Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı'ya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz tarafından birer adet Gaziantep'e özgü bakır işlemeli tabak hediye edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close