Mavişehir'in Hukuk Mücadelesi Sürüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı planlara karşı hukuk mücadelesi veren Mavişehirliler, Aziz Kocaoğlu'nun ziyaretiyle büyük moral buldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı planlara karşı hukuk mücadelesi veren Mavişehirliler, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun ziyaretiyle büyük moral buldu. Başkan Kocaoğlu, "Kimseden çekincemiz yok. Amacımız yerel servetin ve kentin korunması. Maalesef şu anda giderek çember daralıyor. Bu çemberin karşısında duracak tek güç var. O da halkla beraber direnmektir" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Toplu Konut Alanı" olarak ilan edildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlara karşı hukuk mücadelesi veren Mavişehirlilerle bir araya geldi. Bakanlık tarafından onaylanan Mavişehir planlarına karşı yasal ve haklı bir mücadele verdiklerinin altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kimseden çekincemiz yok. Burada siyasi bir duruş söz konusu değil. Siyasetle bu işin ilgisi yok. Amacımız yerel servetin korunması, kentin korunması. Yeşilin, doğanın sosyal donatı alanlarının korunması ve bu kenti yaşanılacak hale getirmek. Ben görev olarak bunu yapıyorum. Siz sivil toplum olarak bunu yapıp korumaya çalışıyorsunuz. Benim de belediye başkanı olarak doğru planlama yapmak gibi bir görevim daha var. Sadece belediyeler ile değil, kentin kanaat önderleriyle, kent sakinleri ile kentimizi korumak durumundayız. Ama maalesef şu anda giderek çember daralıyor. Bu çemberin karşısında duracak tek güç var: Halkla beraber direnmek. Benim sözüm söz. Hep beraber direneceğiz. Başka çare yok" dedi. Mavişehir'deki sitelerin temsilcileriyle yapılan toplantıya, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da katıldı.
YAP-BOZ GİBİ
Başkan Aziz Kocaoğlu tepeden yapılan planlara yasal yollardan sürekli itiraz ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Mavişehir ile uzun müddettir, hemen hemen göreve geldiğimiz günden bu yana uğraşıyoruz. Birçok planı bozdurduk. Sizler bozduruyorsunuz, biz bozduruyoruz. Karşıyaka Belediyesi de burası için dava açtı, biz de açtık. Böyle devam ediyor. Esas bilmemiz gereken konu şu: İzmir'de yaklaşık 1 senedir, haftada 3-4 tane büyük gayrimenkulün satış ilanına çıkılıyor ve onu resmi parselden AVM'ye, konuta dönüş teklifleri yağmur gibi geliyor. Yani hangisine dava açacağız, hangisini takip edebileceğiz, bunlar büyük bir çaba gerektiriyor. Altını çizerek söylüyorum: Biz yasal yönlerden mücadelemizi veriyoruz. Şehircilik ilkelerine uyup sağlıklı bir kent kurarsak, o zaman İzmir'i kurtaracağız. 60 senede kirlettiğimiz kenti geri döndüreceğiz, sağlıklı bir şekilde ve çocuklarımıza gelecek kuşaklara böyle bir kent bırakacağız. Eğer biz de ranta kendimizi ve kenti mahkum edersek, gerekli alanları ayırmazsak, bu sefer 30 sene sonra yine aynı problem ile karşılaşacağız. ve servet kaybından, huzurlu ve yaşanılası bir kente kavuşamamaktan başka da elimize hiçbir şey geçmeyecek. Aynı yap boz gibi. Onun için biz Bornova'da karayolları arazisi için, şimdi SEKA arazisi için, Alsancak'ta da Buca'da da tekel arazisi için, burada da mevcut TOKİ arazisi için her bir tarafta; burada Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile birlikte; Bornova'da Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile birlikte; Buca'da Belediye Başkanı Ercan Tatı ile beraber mücadele ediyoruz. Elbette vatandaşlarla beraber.. Ben kamunun, bu kentin mallarının, aynı şekilde İl Özel İdaresi'nin mallarının dağıtılmasını istemiyorum. Bu kentte kalması gerektiğini düşünüyorum."
HEP AYNI KURGU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Buradan bir duruş sergileyebiliriz. Ben ve Başkan Durak yasal olarak görevimizi yapacağız. Kimseden çekincemiz yok. Ama sade yasa durduramıyor. Sen akşam yasayı yürütmeye alıyorsun; sabah, akşam ona da bir yasal kılıf bulup gece 12.00'de geçiriliyor. Yani hukuk sistemi zaten iyice parçalandı. Bugün imarla ilgili çıkan yasaların hemen hemen yüzde 90'ı İzmir'in durdurma kararlarını işlevsiz hale getirmek üzere kurgulanmış ve Parlamento'dan çıkarılmıştır. Yani biz yürütmeyi durdurarak bir yol buluyoruz, durduruyoruz. Mahkeme nereden bozarsa, o deliği kapamak için yasa çıkarıyorlar. O zaman bir tek güç kalıyor. En büyük güç halkın direnişi. Adrese teslim veriyor, ona imar çıkarıyor. Şu arazinin imarını çıkarttığı zaman 20-30 misli fiyat artıyor. Kent rantı denilen şey de bu. Devlet eliyle, devlet erkini kullanılarak zenginleşme denilen şey bu. Biz bugüne kadar böyle bir karar vermedik. 10 senedir belediye başkanlığı yapıyorum. Zaten ilçe belediyelerinin yetkisi yok."
"BİRBİRİMİZE DAHA ÇOK KENETLENMELİYİZ"
Mavişehirlileri temsilen toplantıya katılan 2. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Siteler Birliği Sözcüsü Kahraman Turumtay, "Başkanımızın düşüncesiyle yüzde yüz beraberiz. Sizi yanımızda görmek en büyük gücümüz olacak. Bütün burada yaşayan vatandaşlar, bölgenin yeşil alan olması yönünde çabasını, bütün enerjisini sarf ediyor. Şehircilik Bakanlığı'nın kendi hakları ile yaptığı bir plan oldu bu. Açıkçası bu plan şimdiye kadar burada gördüğüm en kötü plandı. Bütün Mavişehir buraya odaklanmış durumda. Burada yaşanan olayın aslında Türkiye'ye ibret olarak gösterilmesi lazım. Çok büyük bir sıkıntı var burada" şeklinde konuştu. Kahraman Turumtay, "Bugün siz deseniz ki, bir plan yapıyorum arkamızda mısınız? Dudayev'in bu tarafında 30 bin kişi yaşıyor. 30 bin kişinin tamamını sahile yığarız. Yeter ki buraların yeşil alan olarak kalmasını sağlayın ve bunu projelendirin. Bunu imar planında bu şekilde tanımlarsanız, biz sizin arkanızdan inanılmaz bir destekle gideriz" dedi.
Turumtay şöyle devam etti:
"Biz Mavişehir platformu, Siteler Birliği, Çevre platformu ve çevre sakinleri olarak burası için 6. davayı bitirmiş durumdayız. Yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Açtığımız davalar buradaki sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, otopark alanlarının korunması ve bunların ilk etapta kamuya geçmesini sağlamak için. Açıkçası bu plan, şimdiye kadar burada gördüğüm en kötü plandı. Platformumuzun en önemli isteklerinden bir tanesi sahili en değerli olan kısmı sahili koruyabilmek. Doğal yaşam alanlarını koruyabilmek. Tabii ki bu bölgede doğal yaşam Ramsar bölgesi ve sulak alanlar içinde. Bununla ilgili hep mücadele ettik. Sizi aslında yanımızda görmek en büyük gücümüz olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar yapma yetkisini toplu konut alanı ilanıyla paylaştı. Fakat son kazandığımız davayla beraber yürütmesinin durdurulması kararı verildi. Şimdi birbirimize daha çok kenetlenmeliyiz."
SİTE TEMSİLCİLERİ ORADAYDI
Başkan Aziz Kocaoğlu ve Cevat Durak'ın Mavişehir toplantısına 2. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Siteler Birliği Sözcüsü Kahraman Turumtay'ın yanı sıra, Mavişehir Mahallesi Muhtarı Gürol Küçükgörür, Albatros Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdemir, 1. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelten, Villar 3. Ada Yönetim Kurulu Başkanı Taner Olgun, Villalar 2. Ada Yönetim Kurulu Başkanı Enis Topçuoğlu, 2. Etap Yönetim Kurulu Üyesi Birol Meraklı, 1. Etap Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Sural, 2. Etap Denetim Kurulu Başkanı Rıdvan Tulunay, Çevre Platformu Üyesi ve Sözcüsü Hülya Yalçın, Çevre Platformu Üyesi Münevver Akıllı, Çevre Platformu Üyesi Dinçay Özgen, açılan tüm davalara katılan Denetim Kurulu Üyeleri Yalçın Öznamlılar ile Ayhan Ünal, yine açılan tüm davalara katılan 2. Etap Yönetim Kurulu Üyesi Öncel Erbaytan katıldı. - İZMİR