Haberler
Suriye rejimi, muhaliflerin kontrolüne geçen Halep'ten çekiliyor

Halep düştü, Esad pes etti

Suriye rejim güçleri, Halep Uluslararası Havalimanı'nı terör örgütü PKK/YPG'ye bırakıp çekildi

Esad, uluslararası havalimanını terör örgütü PKK/YPG'ye bıraktı

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

28 ilde yapılan son seçim anketi! Aradaki fark açılıyor

28 ilde yapılan son seçim anketi

Masiad Başkanı Ahmet Boztaş: "Turizm Diğer Sektörleri Çökertti"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat ekonomisinin turizme dayalı olmasının avantajının yanında dezavantajlarının da olduğunu belirterek, "Turizm; ilçemizin baskın sektörü olmasından dolayı, diğer sektörlerimizi tamamen çökertmiş, gelişmesini"...

MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat ekonomisinin turizme dayalı olmasının avantajının yanında dezavantajlarının da olduğunu belirterek, "Turizm; ilçemizin baskın sektörü olmasından dolayı, diğer sektörlerimizi tamamen çökertmiş, gelişmesini engellemiştir. Turizm çok kırılgan bir sektör olmasından dolayı, ilçemizin ekonomik yapısı büyük bir risk altındadır" dedi.

Manavgat Sanayaci ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından hazırlanan 'Manavgat 2050 Vizyon Projesi' kapsamında 'Sanayi ve Ticaret Perspektifinden Manavgat'ın Geleceğine Bakış' adlı toplantı MATSO Otogar Toplantı Salonu'ndan yapıldı.

Toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden, Kızılot Belediye Başkanı Mustafa Keçer, MHP İlçe Başkanı Halil Gubaş, Saadet Partisi İlçe Başkanı İbrahim Maslak ve MASİAD üyeleriyle işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanan toplantının açılış konuşmasını MASİAD başkanı Ahmet Boztaş yaptı. Manavgat'ın ekonomik yapısındaki, turizm dışında, ticaret ve sanayi sektörlerindeki yapılan araştırmalarla elde edilen, verileri paylaşmak istediklerini kaydeden Boztaş, katılımcılara Manavgat 2050 Vizyon projesi hakkında bilgi verdi. Başkan Boztaş, projenin; Manavgat bütününde, kentleşme, turizm, tarım, işlevsel bağlantılar, ticaret ve sanayi gibi sektörlerdeki bölgenin potansiyellerinin araştırılması ortaya çıkartılması, istatistiki veri, analiz, gelişim stratejilerinin belirlenmesi, planlama ve raporlama çalışması olduğunu kaydetti.

Manavgat'ın ekonomik yapısının turizme dayalı olarak geliştiğini ve bu durum avantajlarıyla birlikte dezavantajlarıda beraberinde getirdiğini kaydeden Başkan Boztaş, şunları söyledi: "Turizm; ilçemizin baskın sektörü olmasından dolayı, diğer sektörlerimizi tamamen çökertmiş, gelişmesini engellemiştir. Dolayısıyla ilçemizin istihdamı da turizme göre şekillenmiştir. Yani % 52 turizm, %45 tarım, % 3'üde imalat sanayi, olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dağılımın yüzdesi eşitlenmesi gerekmektedir. Son 10 yıldaki gelişmelere ve TUİK verilerine baktığımız zaman turist sayımız artıyor, buna mukabil gelirimiz ise düşüyor. Bu yılın 3. Çeyreğinde yani yüksek sezonda bile geçen yılın aynı dönemine göre turizm gelirlerimizde % 4.1 oranın da azalma görülmektedir. Ayrıca turizm çok kırılgan bir sektör olmasından dolayı, ilçemizin ekonomik yapısı büyük bir risk altındadır. 400-500

km uzağımızdaki olumsuz

bir olay bile, sektörümüzü etkilemekte, dolayısıyla, ilçemizin ekonomik durumuna da olumsuz olarak direk yansımaktadır."

Manavgat olarak sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için turizm dışında da kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak farklı sektörler ortaya çıkartılmalı ve bu sektörlerin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Başkan Boztaş, "Yaptığımız araştırmaların ön raporlarında bizlerin karşısına desteklenmesi gereken sektör olarak tarım çıkmaktadır. Tarımda ise vizyon nitelikli tarımdadır. Yatırımcılarımızın kısa ve orta vade de mutlaka tarıma yatırım yapmaları hem ilçe ekonomisini hem de kendi gelirleri açısından gelecek vaat etmektedir. Fakat tek şartla, o da tarım ürünlerimizin ihracatı.Bu faaliyetler Tarım ürünlerimizin işlenmesi, yani tarımın sanayileşmesini de beraberinde getirecektir arkadaşlar. İşte o zaman kullanılabilir tarım alanlarımızın bugün yüzde 2'lerde olan nitelikli ürün miktarını da; yüzde 15'lere çıkartırsak eğer, 2012 rakamıyla 3,5 Milyar dolar girdi demektir. Bu da turizm gelirimizle eş değer bir rakamdır" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerektiğini işaret ederek, "Bu küresel dünya için gerekli. Eskiden küreselleşme Kaf Dağı'nın ardı olarak görülürdü. Kaf Dağı'nın ardından ulaşan güçlü olurdu. Bugünkü Kaf Dağı ise, mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanmak. Bu, hem bugün hemde yarın için gerekli" dedi. MASİAD'ın yaptığı çalışmaların hem bugüne hemde yarına ışık tutacağını kaydeden Kaymakam Bulgurlu, MASİAD yönetim kuruluna teşekkür etti.

Kaymakam Emir Osman Bulgurlu'nun konuşmasının ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Abdulkadir Hızıroğlu,'Sanayi ve Ticaret Perspektifinden Manavgat'ın Geleceğine Bakış' adlı sunumu gerçekleştirdi. Yard. Doç. Dr. Hızıroğlu, sunumun amacının Manavgat ilçesinin sanayi ve ticaret alanlarında rekabet gücünü arttıracak ve kalkınmasını sağlayacak stratejiler geliştirmek olduğunu kaydederek, "Manavgat ilçesinin kalkınma parametreleri çerçevesinde mevcut durumunu ortaya koymak, İlçenin sanayi ve ticaret alanlarında kısa, orta ve uzun dönemde sorunlarını tespit etmek, Kalkınma parametreleri açısından ilçenin güçlü-zayıf yönleri ile fırsat-tehditlerini belirlemek, İlçede öne çıkan iş kollarına ait küme potansiyelini ortaya koymak, Manavgat'ın gelecekte nerede olması gerektiği ve bunu nasıl başaracağına dair bir yol haritası belirlemek ve bu çerçevede stratejik amaçları ortaya koymak, Belirlenen stratejik amaçlara yönelik alt hedefleri belirlemek ve proje fikirleri geliştirmek dedi.

Proje için Manavgat'ta araştırmalar yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Hızıroğlu, "Araştırma kapsamında incelenen 28 işletmeden hiçbiri doğrudan ihracatta bulunmamaktadır. 2 işletme dolaylı ihracat yapmaktadır, ancak ihracat rakamları toplam cirolarının çok cüz'i bir oranıdır" dedi. Yard. Doç. Dr. Hızıroğlu, özellikle işletmelerde yaptıkları araştırmalarda ortaya çıkan sonucu şu şekilde ifade etti:

"Manavgat, tarıma dayalı sanayi alt işkollarına yönelik orta ve uzun vadede yapılacak altyapı ve tesis yatırımları ile bölgeye has yerel ürünlerin üretildiği ve bu ürünlerin markalaştırıldığı ve Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya pazarları için sunulduğu bir ticaret merkezi haline gelmeyi hedeflemektedir."

Toplantının sonundan MASİAD

tarafından hazırlanan teşekkür plaketi Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Hızıroğlu'na verdi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title