Mardinli Turizmcilerin Yeni Yıldan Beklentisi "Huzur"
Güneydoğu Anadolu'nun en fazla turist çeken illerinden Mardin'de, terör olayları nedeniyle ziyaretçi sayısı büyük oranda azaldığı için 2015'i kayıplarla kapatacak turizmciler, yeni yılda bölgenin huzura kavuşmasını ve işlerinin hareketlenmesini arzuluyor.
MEHMET ÇALIK - Güneydoğu Anadolu'nun en fazla turist çeken illerinden Mardin'de, terör olayları nedeniyle ziyaretçi sayısı büyük oranda azaldığı için 2015'i kayıplarla kapatacak turizmciler, yeni yılda bölgenin huzura kavuşmasını ve işlerinin hareketlenmesini arzuluyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör saldırıları, bir dönem Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde çok sayıda turist ağırlayan Mardin'de, ekonomik ve sosyal yaşam olumsuz etkiledi.
Terör örgütü PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi saldırıları, Mardin turizmindeki gelişmeyi sekteye uğrattı. Turist sayısı iyice azaldığı için kentte 40 olan otel sayısı 32'ye düştü ve 640 çalışan işten çıkarıldı. Bu tablonun etkilerini silebilmek için girişim başlatan turizmciler, sıkıntılarını ele alan bir rapor hazırlayıp Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdi.
Raporda, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla yapılacak personel desteği, vergilerin ve sigortaların düşürülmesi, işçilerin istihdamına yönelik destek, elektrik indirimi ve işletmelerin kredi borçlarının ertelenmesi talep edildi.
Turizmcilerden oluşan bir heyet ise önümüzdeki günlerde raporla ilgili görüşmelerde bulunmak için Ankara'ya gidecek.
"Mevcut otelleri ayakta tutmak istiyoruz"
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'teki olaylardan bu yana sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini söyledi.
Şu an için mevcut otelleri ayakta tutmak için büyük çaba harcadıklarını vurgulayan Güngör, "Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduğumuz raporda, Mardin turizmini ayakta tutabilmemiz için uygulanacak bazı destekleri dile getirdik" ifadesini kullandı.
Güngör, turizmde Çözüm Süreci'nin başlamasından 6-7 Ekim 2014'e kadar geçen süreçte "huzur ve güven ortamı" sayesinde yaşadıkları ivmeyi yeniden yakalamak istediklerini söyledi.
Bölgedeki terör olaylarının bitmesini ve kendilerine destek verilmesini isteyen Güngör, hazırlayacakları eylem planı doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Kentte faaliyet gösteren bir otelin sahibi Aziz Demir de Mardin turizminin en kötü dönemlerinden birinin yaşandığını belirtti.
Devletten destek beklediklerini ifade eden Demir, şunları kaydetti:
"Otelimizin kapasitesinin sadece yüzde 5'i dolu. Otelimde işçi çıkarma noktasına geldik, dayanacak durumda değiliz. Bu durum sadece bizim için geçerli değil, genel olarak otellerde doluluk oranı yüzde 15 bile değil. İşsizlik sayısı giderek artacak ve Mardin için ekonomik darbe olacaktır."