Mardin'deki Şiddetli Rüzgar
Mardin'de 2 gündür etkili olan şiddetli rüzgar, ekili alanlara zarar vermesinin yanı sıra hayatı olumsuz etkiliyor.
Mardin'de 2 gündür etkili olan şiddetli rüzgar, ekili alanlara zarar vermesinin yanı sıra hayatı olumsuz etkiliyor.
Mardin Meteoroloji Müdürü Mehmet Zeki Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün ilde hızı saatte 77 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisini yavaş yavaş yitireceğini kaydetti.
Hava durumunun yarın normale dönmesini beklediklerini kaydeden Tekin,
"Şiddetli rüzgar bugün etkisini azalttı. Yarın sona ereceğini tahmin ediyoruz. Şu anda rüzgarın hızı saatte 18 kilometre. Dün rüzgarın hızı saatte 77 kilometreye kadar ulaştı" dedi.
Öte yandan şiddetli rüzgar, Mardin Ovası'ndaki hasat edilmemiş tarlalarda zarara yol açtı. Elektrik tellerinin kopması sonucu tarlalar ve dağlık alanlarda yangınlar çıktı. Yangınlarda binlerce dönüm ekili alan ve mera yandı.
Şiddetli rüzgar Nusaybin ilçesindeki seralara da zarar verdi. Kantar köyünde Mehmet Selim Al'a ait 6 dönüm üzerine kurulu sera kullanılamaz hale geldi.
Çiftçi Selim Al, fırtınaya dönüşen rüzgarın serayı yerle bir ettiğini, meyve ve sebzelerin büyük zarar gördüğünü belirtti. Serayı tüm imkansızlıklara rağmen devlet teşviki ile kurduklarını kaydeden Al, "2 yıldır zarar ediyorduk ama ayaklarımızın üstünde durmaya çalışıyorduk. İmkanlarımızı zorlayarak istihdam ettiğimiz işçilerin evlerine ekmek götürebilmesi için, canla başla çalışıyorduk. Bu başımıza gelen büyük bir felaket. Yaklaşık 60-70 ton hasadımız heba oldu. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
Yangınlarda bazı evler ve tahıl ambarlarının da zarar gördüğü belirtildi.
-"Bu bir doğal afettir"-
Mardin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Dündar da rüzgarın bölgede biçilmeyen arazilerin tamamına zarar verdiğini belirterek, şöyle konuşu:
"Çiftçilerimiz büyük zarar gördü. Bu bir doğal afettir. Mardin genelinde zarar oranı lokal olarak değişiyor. Yüzde 20 ile 90 arasında değişiyor. Bu bir afettir. Bir çiftçinin ürünün yüzde 40'ı zarar görünce afete giriyor. Bu bazı yerlerde yüzde 90'a ulaşmış durumda. Mardin'in yüzde 60'ı tarımla geçiniyor. Eğer destek verilmezse çiftçilerimiz büyük bir sıkıntıya girecek."
Hasar tespit çalışması yapılması gerektiğini kaydeden Dündar, şunları söyledi:
"Sera alanları, meyve ağaçları, sebze tarlaları büyük zarar gördü. Başaklar çıplak kaldı. Destek verilmesi şart. Tarım Sigortaları Havuzu (Tarsim), bu zararları karşılıyor ama bazı alanlar buna girmiyor. Bazı çiftçilerimiz tarlaları davalık olduğu için sigorta yaptıramadı. Çiftçilerimizin yarısına yakını Tarsim sigortası kapsamında değil. Yetkililerin destek olması gerekiyor."
Muhabir: Arif Altunkaynak-İbrahim Sincar / Şengül Oymak
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - MARDİN