Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Mardin'de 'Hasat Öncesi Buğdayın Geleceği' Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin’de “Hasat öncesi buğdayın geleceği” sempozyumu düzenlendi.

Mardin'de "Hasat öncesi buğdayın geleceği" sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'de kaliteli bir un üretiminin olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye ile rekabet edilemeyeceğini vurguladı.

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneğince, Mardin'de "Hasat öncesi buğdayın geleceği" sempozyumu düzenlendi. Bir otelde düzenlenen sempozyuma, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, iş adamları, bazı sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Sempozyum öncesinde İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açıklamalarda bulunan Özmen, Türkiye'de bir hafta sonra ilk buğday hasadının yapılacağını ve bunu değerlendirmek için sempozyumu düzenlediklerini belirterek, "Mardin Türkiye'nin buğday işleme kapasitesinin en yüksek olduğu ilimiz. Dolayısıyla Türkiye buğday işleme kapasitesinin yüzde 25'ini, yani 40 milyon tonu bu bölgeden karşılanmakta ve 10 milyon tonu da komşu illerden karşılanmakta. Dünyada 12 milyon ton un ticareti gerçekleşiyor. Bunun 3,5 milyon tonunu Türkiye yapıyor. Bu 3,5 milyon tonun bin 700 milyon tonunu bu bölge gerçekleştiriyor. Türkiye un ticaretinde lider, Mardin bölgesi de Türkiye lideri. Bu anlamda hem hasadımızın kalitesini görmek hem yurtdışına yaptığımız satışın politikalarını tartışmak hem de bürokratik ve özel sektör açısından bunu değerlendirmek için bu sempozyumu düzenledik" dedi.

"Türkiye un kalitesini çok iyi tutuyor"

Çok güzel bir hasat zamanını geldiğine dikkat çeken Özmen, "Bunun bölgemiz ve sanayimiz ticaretine katkısı olacağını bekliyoruz. 2016 yılının ilk 4 ayına göre Türkiye'nin ihracatının yüzde 47'sini gerçekleştiren bölge bu yıl ilk 4 ayda yüzde 53'e çıktı. Bölge çok kaliteli ihracat yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Bağdat'a gittim piyasaları gördüm. 'İran'dan un geliyor, acaba Türkiye pazarı için İran tehdit oluşturur mu?' düşüncesi var. Türkiye'deki un ile dünyanın rekabet etme şansı yok. İnanılmaz kaliteli bir un üretimimiz var. Türkiye bu işi çok iyi öğrendi. Un kalitesini çok iyi tutturuyor, çeşitliliği çok iyi sağladı. Çok güzel pazarlar oluşturdu. Dünya geneli müşteriler oluşturdu. Bu pazarı kimsenin Türkiye'nin elinden kolay kolay alabileceğini sanmıyorum" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title