Haberler

Manisa'da İlk Kez Ekinezya Bitkisi Yetiştirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Manisa'da bir ilki gerçekleştirerek tıbbi bitkiler içerisinde önemli yeri olan ve daha çok yurtdışından ithal edilen Ekinazya bitkisini çiftçi koşullarında projeli olarak yetiştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Manisa'da bir ilki gerçekleştirerek tıbbi bitkiler içerisinde önemli yeri olan ve daha çok yurtdışından ithal edilen Ekinazya bitkisini çiftçi koşullarında projeli olarak yetiştirdi.

İzmir - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün işbirliği içerisinde yürüttüğü projeye, Tarsim Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, Üçpınar Belediye Başkanı Yasin Halat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Halil Aykır, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, proje koordinatörlerinden Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görev yapan Dr. Mehmet Tutar, İl Müdürlüğü'nde görevli teknik personeller Mehmet Yurtseven, Dursun Övelek ile Ege ve Marmara Bölgesi İl Müdürlüklerinde görev yapan konu uzmanları katıldı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırmalar neticesinde Manisa'da ilk defa ekinazya bitkisi tarlaya aktarılmış oldu. Merkez Üçpınar Kasabası'nda 4 dekar, Osmancalı Köyü'nde 0,5 dekar, Pelitalan köylerinde 0,5 dekar olmak üzere toplamda 5 dekar alanda bu proje uygulandı.

İlimizde ilk defa gerçekleştirilen ekinezya yetiştiriciliği açıklamalarda bulunan İl Müdürü Hasan Çebi, "Ekinezya Orta ve Kuzey Amerika bitkisi olup, Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar boyunca zehirli böcek ve yılan sokmaları, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrıları, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bölgemize en iyi adapte olan cinsi ise Mor Koni Çiçeği olarak adlandırılan türüdür. Uyguladığımız projelerin sonuçları ilimiz açısından çok verimli olmuştur. Bitkinin çiçeklenme dönemi Mayıs'tan Ekim ayına kadar sürdüğü için yılda 2 veya 3 kez hasat yapılabilmektedir. Bu durum da çiftçilerimizin bitkiye olan talebini artırmaktadır" dedi.

Ekinezya yetiştiriciliğinin çiftçi ekonomisine olan katkılarından da bahseden İl Müdürü Çebi, son olarak şunları kaydetti: "İlk yıl itibariyle sadece çiçek hasadı yapılmış olup dekardan 50 kg kuru çiçek elde edilmiş ve çiçekler kilogramı 20-22 lira arasındaki fiyatlarla satılmıştır. Gerçek verimine ikinci yılda ulaşan ekinezya bitkisinden bu yıl dekardan yaklaşık 250 kilogram kuru çiçek elde etmeyi bekliyoruz. Böylece dekardan kilogramı 5 bin -5 bin 500 lira bürüt gelir hedefliyoruz. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmaları sonucunda, ekinezya bitkisinin ilimiz koşullarının farklı rakımlarında rahatlıkla yetiştirilebileceğini başta Manisa çiftçimize, çevre illerden gelen çiftçilere ve konu uzmanlarına göstermiş olduk." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close