Manisa'da Çalışma Hayatında Denetim Paneli
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) tarafından Çalışma Hayatının Denetiminde Yeni Yöntemler konulu panel düzenledi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) tarafından Çalışma Hayatının Denetiminde Yeni Yöntemler konulu panel düzenledi.
Saruhan Otel'de oda üyelerine yönelik düzenlenen panele Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayip Er de katıldı. Panelin açılışında konuşan Manisa TSO Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, bilim ve teknolojini gelişmesi ile birlikte artık sanayicinin küresel bir rekabet içerisinde olduğunu dile getirerek, günümüz sanayicisinin artık zorlu bir mücadelenin içinde olduğunu kaydetti. Sanayicinin zorlu küresel rekabet içinde mevzuatlardan uzak kalması sebebiyle cezai müeyyidelere maruz kaldığını sözlerine ekleyen Coşkun, "Bu mağduriyetlerin çeşitli nedenleri var. Ama bir çoğunun ortak noktasını buradan açıkça ifade etmek isterim ki diyalog sıkıntısındır. Sanayicinin mevzuatları yapanlar ile bir diyalog halinde olması ve sorunların diyalog çerçevesinde çözümlenmesi gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı artık ceza kesmek yerine yaşanabilecek sorunlara karşı önleyici tedbirleri alma yönünde bir yaklaşım sergiliyor. Ülkesi için çalışan müteşebbisleri doğru yönlendirerek, sonradan olumsuz sonuçlar doğmasını engellemek için mücadele ediyorlar." dedi.
"İNSANİ ÇALIŞMA KOŞULLARI HEPİMİZİN HAYALİ"
Coşkun'un ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, 2010 yılından beri 'Önlemenin, Ödemekten Daha Kolay İnsani ve Daha Ekonomik Olduğu' stratejisi ile hareket ettiklerini belirterek, "Hızlı değişim işçi ve işverenlerde olduğu gibi iş teftişinde de önemli sorunları beraberinde getirmektedir. Çözüme yönelik olarak, iş yerlerinde işverene ve işçiye karşı olumsuzluklara karşı iş teftişinin önlemedeki ve önlemeye katkısını sağlamak amacıyla yeni stratejiler belirleme ihtiyacı doğmuştur. Artık iş teftişi anlayışında 'Önlemenin, ödemekten daha insani ve daha ekonomik olduğunu strateji uygulaması başlamıştır. Yani çözüm odaklı bir teftiş anlayışı uygulamaya başladık." diye konuştu. İş Teftiş Kurulu tarafından uygulanan teftiş programlarında sorunlarına çözümüne yönelik tüm taraflarla diyalog halinde olunduğunu sözlerine ekleyen Tezel, "Sorunların tarafı olabilecek tüm sosyal taraflar ve ilgili kurum kuruluşlar ziyaret edilerek, toplantılar, işbirliği protokolleri yapılarak sorunların çözüme tüm tarafların katkısının bulunması sağlanmaktadır. İş teftiş sisteminde gerçekleştirmeye çalıştığımız önleme kültürünün öne çıkmasını sağlanması için tüm aktörlerin gönüllü bir uyum içerisinde bir araya gelmesi gerekir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının olmadığı, insanların insana yakışan çalışma koşullarında çalıştığı, sosyal barışın sağlandığı bir ülke hepimizin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmek için hepimiz, tüm sosyal taraflar olarak elimizi taşın altına koymalı ve birlikte hareket etmemiz gerekir." şeklinde kaydetti.
Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen panelistler İş Başmüfettişleri Büşra Özkul, Hakan Erdemgil, Mutlu Çinko, Ömer Faruk Ağca, İş Müfettişi Harun Reşit Cengizler ile İş Müfettişi Yardımcısı Andaç Kılıç sanayicilere yeni iş teftişi stratejileri konusunda bilgiler verdi. - MANİSA