Manavgat'ta Raftinge Standart Geliyor
Manavgat Kaymakamlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında, TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar ve TSE Antalya Personel ve Sistem Bilgilendirme Müdürü S...
Manavgat Kaymakamlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında, TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar ve TSE Antalya Personel ve Sistem Bilgilendirme Müdürü S.Kaya Kars, Manavgat'ın Taşağıl beldesi Beşkonak Köprülü Kanyon Turizm bölgesinde faaliyet gösteren rafting tesislerinin sahipleri ile bilgilendirme toplantısı yaptı.
Manavgat Kaymakamlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü arasında gerçekleştirilen 'Güvenli Yaşam Alanı Manavgat' projesi kapsamında, Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren özel veya kamu tüm kuruluşların standart belgelerine sahip olması için çalışmalara başladıklarını kaydeden TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, ilk etapta Beşkonak Köprülü Kanyon Turizm Bölgesinde faaliyet gösteren rafting firma sahipleri ile bir araya geldiklerini ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini söyledi. Özdamar, 2013 yılı itibari ile bölgede rafting sporunu icra etmek isteyen işletmelerde OHSAS 18001 İş Sağlığı Güvenlik Yönetim Standardı belgesini alma zorunluluğu olduğunu belirterek, "Manavgat Kaymakamlığı tarafından Köprülü kanyonda faaliyet gösteren rafting şirketlerinin TSISO 14000 TSISO 180000 belgesi alması zorunlu hale getirildi. Biz yine buradaki tesislerde çalışanları önce eğiteceğiz daha sonra buralarda kalite yönetim sistemleri kurulması ve belgelendirilmesi çalışmalarında bulunacağız. Önümüzdeki yıl belgesi olmayan tesis burada faaliyet gösteremeyecek. Devletimizin burada yapmak istediği şey şu, bir çevreye doğaya insana saygılı hizmet, iki müşteri memnuniyeti, üç çalışanın memnuniyetini dikkate alacak çalışmaları yapmak" dedi.
Özdamar çalışmaların neticesinde faaliyetlere standart getirilmesinin amaçlandığını belirterek, "Bu tesislerde soyunma odaları, dinlenme odaları restoranarı gerekli standartlara uygun olarak yeniden tanzim edilecek. Biz bu belgelendirmeye başladığımız zaman botların da, küreklerin de, giyilen kıyafetlerin de standardın istediği nitelikleri sağlayıp sağlamadığına bakacağız. Onun dışında kişileri eğiteceğiz. Alkollü insanlar rafting yapamayacak. Tehlike potansiyeli taşıyan insanları o botlara bindirmeyeceğiz. Rafting sırasında müşteriler ayakta olamayacak, hepsi güvenli bir şekilde yerlerinde oturacaklar. Kıyafetler standartların istediği şekilde koruma ve güvenlik olmadan kimse botlara binemeyecek. Burada normal parkur uzunluğu 3 kilometre ama zaman zaman aralarda yolcu alındığı ve kısa mesafelerde yolcuların indirildiğini duyuyoruz, bunlar kesinlikle olmayacak. İniş biniş alanları işaretlenecek herkese eşit şartlarda hizmet verilecek. Tesislerle, bu tesislerde çalışanlarla ilgili yaptırımlarımız olacak" dedi.
2013 yılı turizm sezonu başlangıcında bölgede faaliyet gösteren tüm firmaların, kalite yönetim ve iş güvenliği yönetim sistemleri belgelerine sahip olması için bir ay içinde çalışmalara başlayacaklarını ifade eden TSE Antalya Personel ve Sistem Bilgilendirme Müdürü S.Kaya Kars, 1 aylık eğitim sürecinden sonra, işletmelere 3 ay süre tanıyacaklarını, bu süre içerisinde firmaların standartları sağlamak için gerekli çalışmaları yapıp denetlenmeleri için başvurmaları gerektiğini söyledi. Yapılacak denetimlerin ardından belge almaya hak eden firmalara 3 yıl geçerliliği olan belgelerin verileceğini belirten Kars, belge alan firmaların da her yıl muntazam olarak denetleneceğini söyledi. Kars, çevre yönetim standardı ile çevreye verilen zararı en aza indirmeyi planladıklarını belirterek, "Çevreyle ilgili her türlü olası zararı risk analizi ile ortaya koyacak ve daha sonra bu riskleri minimize etmek için bir takım tedbirler uygulayacak. Bir takım iyileştirme faaliyetleri yapılacak. Bunun dışında gıda güvenliği ile ilgili, aynı zamanda bu sporu yapan yerli yabancı misafirlerimiz burada bir takım gıdalar tüketiyorlar. Gıda üretilen alanların yemeklerin yapılmasından sunulmasına kadar yine olası riskleri değerlendirerek, tüm risklerin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirler uygulanacak. Bunun dışında güvenlikle ilgili TSOHSAS 18001 standardımız var, işletmelerden birinci talebimizde bu. Burada hem rafting yaptıran rehber ve çalışanların sağlığı ve güvenliği hem de müşterilerin güvenli ortamda bu sporu yapabilmeleri için önce olası riskler belirlenecek, risk analizleri yapılacak bu riskleri ortadan kaldırabilmek içinde bir takım iyileştirme planları programları uygulanarak bu alandaki riskler ortadan kaldırılacak. Bunun için işletmeler kendi oto kontrol sistemlerini kuracaklar, kendi iç tetkiklerini yapacaklar, biz de TSE olarak dış denetimleri yapacağız, her yıl düzenli olarak belgelendirme sonrası denetimleri yapacağız" dedi. - ANTALYA