Haberler

Malazgirt'te 'Kariyer Günleri' Etkinliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20 arasında tamamlayarak hayata atıldığını belirterek, “Bizden referans istediler, yazacak kimsemiz yoktu.

20 arasında tamamlayarak hayata atıldığını belirterek, "Bizden referans istediler, yazacak kimsemiz yoktu. Bu ülkede torpil olduğundan bahsediliyor ya hakikaten iki kişi yazamadım" dedi.

Malazgirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen 'Kariyer Günleri'nin konuğu Muş Valisi Seddar Yavuz oldu. Son yıllardaki okul yatırımlarına değinen Vali Yavuz, "Geleceğimizin teminatı sevgili öğrencilerimiz, son yıllardaki okul yatırımlarına bakarsanız sizlere verdiğimiz değeri görürsünüz. İsteriz ki valiler, doktorlar, öğretmenler sizler olun. Türk milleti kavramını etnik bir kavram olarak kullanmıyoruz. Biz Türk milleti kavramına Kürt, Türk, Arap, Çerkez'in oluşturduğu kültürel bir birliktelik olarak tanımlıyoruz. Boşnak birinin Başbakan olma, Kürt birinin Cumhurbaşkanı olma ihtimali var. Rahmetli Turgut Özal da 'ben Kürt'üm' dedi ve anket yapılsa en sevilen 5 kişi arasında çıkar. Türkiye'nin en büyük sorunu paradigma. Zihinlerimizde ördüğümüz olumlu olumsuz duvarlar var, bu duvarları yıkmadan yolumuza devam edemeyiz. Irkçılıkla, kafatasçılıkla bir yere varamayız. Kişisel tecrübelerimden anlatmak istiyorum. Eskişehir'de kasaba olan bir yerde 8 çocuklu bir ailenin 6. çocuğuyum. İlkokulu memleketimde bitirdim. Eskişehir'deki bir okula kaydoldum. Öğretmenim demiş ki 'bu çocukta bir gelecek görüyorum.' Köyde değil de şehirde okursa başarılı olacak. Bende onu bir anne gibi kabul etmeye başladım. Hiç rehberim olmadı. Sebebini bilemiyorum, ama böyle bir mesleği seçme arzusu oldu bende. Liseyi dereceyle bitirdim. Başardık, daha çok keyif almaya başladım. İkincilik hiçbir zaman beni mutlu etmedi. Benim için başarı olmadı. Bin 100. olarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimleri Fakültesini kazandım. Üniversiteyi çalışarak okudum, o şartlara rağmen ilk 15-20 arasında tamamlayarak hayata atıldım. Kaymakamlık sınavına çalıştım ve kaymakam olarak atandım. Bizden referans istediler, yazacak kimsemiz yoktu. Bu ülkede torpil olduğundan bahsediliyor ya hakikaten iki kişi yazamadım. Vali, milletvekili, müsteşar kimseyi tanımıyorum. Fakat çok çalıştım, mülakatta istediğiniz yerden sorun dedim. İki soru sordular bilemedim, bilmediğim halde bilmiyorum diyebilme cesaretini aradıklarını fark ettim. Özgüvenim hoşlarına gitti, bu sefer normal sorular sormaya başladılar. Sonra liste açıklandı ve baktım beni almışlar. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nde soyluluk geleneği yoktur. Çalışın fark oluşturun, fark oluşturursanız mutlaka sizi gören olur. Kimseyi aramadan, bir şey yapmadan aradılar ve Uşak Valisi olduğum söylendi. Uşak Valisi olarak atandım, emeğin asla boşa gitmeyeceğine inananlardanım. Hak ve hukukun yanında yer alın. İyi çalışın, devletin elbette yanlış yönleri var, ama devleti yıkmayı, zayıflatmayı asla düşünmedim" dedi.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Vali Yavuz, "Hangi alana yeteneğimiz, kabiliyetimiz varsa onlara bakmalıyız. Sınıfınızda olan 30 kişi ile objektif değerlendirme yapabilirsiniz. Başka ne yapılabilir, aile çevresi. Bunların tavsiye ve tercihleri etkili olabilir. Hangi alandan daha başarılı olacağı tespit edilir. Çok iyi Türkçe ve matematik çözüldüğünde 'bundan kaymakam, vali olur' diye bir yanlış algı var. İnsanları sevmeyen, konuşmayan biri olursanız bizim meslek size zor. Meslek seçimi, kişilik özelliklerinizle de ilgili olmalı, tahammül olmalı. Hayata pozitif bakabilen olun, reaktif insanlar karşılaştıkları sorunlarda karşı tarafı suçlarlar. 'Acaba bu sorunda benim bir katkım var mı?' Düşünmez, başkasını suçlar. Şartların imkansızlığından yakınır. 'Öğrencim iyi yetişmemiş, daha iyi anlatmalıyım' diyen öğretmen olmalı. Bu ülkede makam, mevkisi sahibi olan insanlar dahil olmak üzere biz anlık karşılaştığımızda onlarla yüzleşiriz. İlke ve prensipleriniz olmalı. Fransa'da bomba patlarsa herkes Fransız oluyor. İngiltere'de terör eylemi olsa dünya ayağa kalıyor. Irak'ta bomba patlayınca aynı kesimler tepki göstermiyor. Batılı kutsanmış, değerli, kıymetli insan. Doğuda olunca istatistikten ibaret ve küçük bir kınama. Doğulu ve Müslüman olunca çokta bir kıymeti yok. Akademik başarı ile hayat başarısı örtüşmez. Hayat başarılarına baktığımızda yok. Hedef sadece o dalda iyi olmak değil, aynı zamanda iyi insan olmaktır. Ben de Galatasaraylıyım ama buna bakarken Galatasaraylı olmak 90 ve 2000'li yılların başında bir başarı vardı. Örneğin renginde bir mantığı yok. Rengi seversin mantığı yoktur, zevkleri tartışma konusu haline getirmeyin. Siyahı seven birisine 'sevilir mi' dediğiniz zaman kişiyi incitirsiniz, inançlarda hakeza öyle. İnsanların inançlarını değiştirmek gibi bir vazifemiz yok bizim, taraftarlık dediğiniz şey fikir sahibi olunmadan olursa kavga ve küslükle biter. Halkların kardeşliğinde bir şey yok. Ama hakların kardeşliği deyip insanları katledebiliyorlar. Düşüncelerimizle eylemlerimiz arasındaki makas ne kadar darsa o kadar tutarlı bir insanız" diye konuştu.

Etkinliğe İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Malazgirt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Soner Kırlı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdar Uğurlu, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akpınar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, Okul Müdürü Dinçer İpek, okul öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close