Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Malatyada Kıl Keçisi Süt Ve Kan Örneğinin Alınmaları Çalışması

Malatyada Kıl Keçisi Süt Ve Kan Örneğinin Alınmaları Çalışması
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doç. Dr. Ü. Gülcihan Şimşek Ve Dr. Murad Gürses Özellikle Bu Projenin Ülke Hayvancılığına Destek Amaçlı Keçi Sütü Kalitesinin Arttırılması İçin Başlatılmış Bir Çalışma Olduğunu Belirtti.

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı'nın Yürüttüğü Tübitak 110 O 400 Nolu Araştırma Projesine Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği İle Başlandığını Dile Getiren Doç. Dr. Ü. Gülcihan ŞİMŞEK Ve Dr. Murad GÜRSES Özellikle Bu Projenin Ülke Hayvancılığına Destek Amaçlı Keçi Sütü Kalitesinin Arttırılması İçin Başlatılmış Bir Çalışma Olduğunu ve bu kapsamda araştırmaya ilk olarak Malatya'da başlanılması konusunda öncülük eden Birlik Başkanı İhsan AKIN'a ve ekibine duyarlılığından dolayı teşekkür ederek sözlerine şöyle devam etti, araştırma, ülkemizde yetiştirilen keçi ırklarının moleküler karakterizasyonu ve keçilerde süt kalitesinin arttırılması için yapılan faydalı bir çalışmadır. Bu çalışmaya ilk olarak Malatya'da yetiştirilen Kıl keçileri ile başlandığını belirten ŞİMŞEK, diğer iller ile devam edileceğini belirtti.

Bu iller ve ırklar ise Antalya, Burdur, Ankara, Van, Kilis, Adana, Kahramanmaraş ve Elazığ olup diğer ırklar ise Ankara, Kilis, Halep, Norduz, Honamlı, ve Saanen keçileridir.

Burada amaç proje sonuçları doğrultusunda keçi ırklarında kappa-kazein geni polimorfizmlerinin belirlenmesi ve süt bileşimi üzerine etkilerinin ortaya konulması ve bu konuda üreticileri bilgilendirip uygun teke kullanımını sağlamaktır dedi.

Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği İhsan AKIN

ilk olarak Malatya kıl keçisi üzerindeki çalışmalarına başlanmış olmalarından dolayı başta Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı'na ve Prof. Dr. Metin BAYRAKTAR, Doç. Dr. Ü Gülcihan ŞİMŞEK, Dr. Murad GÜRSES ve Yrd. Doç. Dr. Nihat YILDIZ ile diğer tüm ekibine teşekkür eden Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ihsan AKIN kurulduğumuz günden bugüne bilginin eğitimin ve araştırmanın önemini bilmekte olup bu bağlamda bir çok çalışma yaptıklarını dile getirdi ve böyle çalışmalara ve projelere her zaman ve zeminde destek olacaklarını söyleyen AKIN

Amaç Türkiye yetiştirilen keçi ırklarının genetik yapılarının DNA düzeyinde belirlenmesi ve süt kalitesi ve veriminin arttırılması konularını içeren bir konu olup bu tür ve buna benzer konuların önemini dile getirdi ayrıca buradaki çalışmanın herhangi bir gen yapısı ve kaynağı ile değişiklik konusu olamayıp asıl amaç elimizdeki kaynakların belirlenmesi kalitesi ve veriminin yükseltilmesi konusudur diyen Başkan ihsan AKIN burada asıl amacın

Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte sahaya çıkılarak yetiştiricinin bilgilendirilmesi konusu olup burada kan ve süt örneklerinin alınması üzerinde araştırma ve çalışması konuları olup bu konu ve çalışmalar Malatya ili Yeşilyurt ilçesinde başlatılmıştır bu bağlamda Malatya ve Türkiye hayvancılığına yararlı faydalı olacağını biliyor ve değerli hocalarımıza bilgilendirme ve örnek alma çalışmaları için yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyorum dedi.

Kaynak: Bültenler / Yerel
title