Malatya'ya 20 Milyon Avroluk Biyoenerji Tesisi Kurulacak
Malatya'ya Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.tarafından 20 milyon avroluk biyoenerji tesisi kurulacak.
Malatya'ya Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 20 milyon avroluk biyoenerji tesisi kurulacak.
Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Malatya Valisi Ulvi Saran'ı resmi konutunda ziyaret ederek, Vali Saran'dan bu konuda destek istedi.
İnsan sağlığını tehdit eden atıkları enerji olarak ekonomiye kazandıracak olan proje hakkında bilgi alan Vali Ulvi Saran, şunları kaydetti:
"Malatya hayvancılık sektöründe Türkiye'nin öncü illerinden biridir. Şu anda 25 bin dönüm arazi üzerinde 20 bin büyükbaş, aynı zamanda 200 adet küçükbaş hayvan yetiştiren tesislerimiz mevcuttur. Tabi bu sayıyı arttırmak, Malatya halkıyla bölgenin sosyal ve ekonomik refahı için önemlidir. Aynı zamanda bu tesislerden çıkan atıkların bu tür yatırımlarla işlenerek ekonomiye kazandırılması ülke ekonomisi için gereklidir. Malatya ciddi yatırımlara her zaman destek olmuştur. Bu projenin hayata geçirilmesi için gerekli hassasiyet gösterilecektir."
İş adamı Turanlı da Türkiye'nin birçok alanda Avrupa ülkelerinden daha ileride, büyüyen bir sanayisi olduğunu söyledi. Dünyanın Türk ekonomisinin yükselişini hayranlıkla izlediğine vurgu yapan Turanlı, yaklaşık 80 milyon nüfusu olan Türkiye'de nüfusun yarısının genç olduğuna değindi.
Turanlı, gençlerin iş sahibi olması, geleceğe daha güvenle bakması için bu tür istihdam olanağı sunan yatırımların değerli olduğunu ifade ederek, "Taşyapı olarak öz sermayeyle Malatya'da ilk etapta 20 milyon avroluk yatırıma karar verdik" dedi.
Yerel yönetim, üniversite, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve halkla el birliği ederek kuracakları biyoenerji tesisinin Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Turanlı, "Önceliğimiz doğaya zarar veren atıklardır. Bunlar hayvansal ve endüstriyel atıklar başta olmak üzere evlerde kullanılan bitkisel atıklardır. Denetimsiz olarak doğaya salınan atıkların toprakla teması bizleri gelecekte sağlık sorunlarıyla karşı karşıya getirecektir. Kirliliğin önüne geçebilmemiz ve tabiatın doğal yapısının bozulmaması için bu atıkları işleyerek ekonomiye kazandıracağız. Aynı zamanda Malatya'nın bu teknolojiyle enerji üretiminde ülkede örnek bir il olmasını sağlayacağız" diye konuştu.
Muhabir: Yeter Erdine
Yayıncı: Emine Konuk - MALATYA