Malatya İl Genel Meclisi
Malatya İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu, kentteki mevsimlik kadın tarım işçilerinin sorunlarını masaya yatırdı.
Malatya İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu, kentteki mevsimlik kadın tarım işçilerinin sorunlarını masaya yatırdı.
İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata'nın başkanlığındaki oturumda, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından mevsimlik kadın tarım işçilerinin iş hayatında karşılaştıkları problemler ve çözüm önerilerine ilişkin rapor okundu.
Raporda, "kadınların mesai saatlerinin çok uzun olması, bir kısmının maddi problemlerle lise tahsiline devam edememesi, çadırlarda kalan mevsimlik işçilerin koşullarının zor olması, kayısı fiyatlarının düşük olması nedeniyle kayısı hasadında çalışan kadın işçilerin de ücretlerinin düşük olması" gibi görüşlere yer verildi.
Mevsimlik işçilerin koşullarını yerinde gördüğünü anlatan Komisyon Başkanı Nuri Karadaş, işçilerin su bulamadığını, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını karşılayacakları yerler olmadığını söyledi. Karadaş, "İnanın ki çok zor şartlarda çalışıyorlar" dedi.
Söz alan CHP'li üye Deniz Kayıkçı, kayısı işçilerinin şartlarının zorluğunun kayısı fiyatlarının düşük olmasıyla ilgili olduğunu ileri sürerek, kayısı fiyatlarının yükselmesi için detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Naci Şavata da, kayısı üreticilerinin birlik kurarak örgütlenmesi gerektiğini vurgulayarak, devletin de kayısı üreticisine destek primi vermesi gerektiğini savundu.
Kayısı tarımının yanı sıra kayısı konusunda ArGe çalışmalarının da yoğunlaştırılması gerektiğini belirten Şavata, "Kayısımızdan neden bir reçel ya da marmelat yapmayalım-" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Mengüç de, kayısı üreticisinin girdi fiyatlarından dolayı mağdur olduğunu ancak kayısı fiyatlarının yükselmediğini ifade etti.
Kayısı üreticilerinin örgütlenip birlik kurması gerektiğini kaydeden Mengüç,
"Geçmişte kurulan birlik battı. Bu demek değil ki yeniden bir birlik kurulamaz. Birlik kurulsun ancak birliğin hesaplarını devlet sürekli denetlesin" diye konuştu.
- Malatya Devlet Hastanesi'nin durumu-
Toplantıda, ayrıca Malatya Devlet Hastanesi'nin durumu da ele alındı. AK Parti'li üye Veysel Yaşar, yeni devlet hastanesinin hizmete girmesiyle Malatya Devlet Hastanesi'nin yıkılacağını hatırlattı.
Mevcut hastanenin yerinde kalması konusunda meclisin bir rapor hazırlaması yönünde Veysel Yaşar'ın verdiği sözlü önerge, oy çokluğuyla reddedildi.
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Doğan, Malatya Devlet Hastanesi'nin yıkılmasıyla ilgili bir karar verilmesi hususunda meclisin hazırlayacağı raporun etkili olmayacağı görüşünü savundu.
Mecliste zaman zaman bazı üyeler arasında kısa süreli tartışmalar da yaşandı.
Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan
Yayıncı: Cemal Coşkun - MALATYA