Malatya Denince Akla Kayısı Geliyor
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesince Malatya ile ilgili 20 ilde yapılan araştırmada, kentin kayısıyla anıldığı ortaya çıktı.
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesince Malatya ile ilgili 20 ilde yapılan araştırmada, kentin kayısıyla anıldığı ortaya çıktı.
"Şehirler ve İmajlar: Marka Şehir Olma Sürecinde Türkiye'de Malatya İmajı" araştırma sonuçları, bir otelde düzenlenen toplantıyla açıklandı.
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık, toplantıda yaptığı açıklamada, çalışmayla Malatya'nın Türkiye'deki imajını ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi.
Malatya'nın marka şehir olma sürecine ışık tutmak istediklerini belirten Işık, bunun için Adana, Ankara, Artvin, Aydın, Bursa, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, Kocaeli, Niğde, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Rize, Sakarya, Sivas ve Van'da bin 67 kişiyle yüz yüze görüşme yaptıklarını aktardı.
Işık, ankete katılanlara Malatya'nın marka ürünleri, soyut imaj unsurları ve Malatya halkının Türkiye'de nasıl algılandığına dair sorular yönelttiklerini vurguladı.
Araştırmaya göre, Malatya'nın ankete katılan her 100 kişiden 85'inin zihninde olumlu çağrışım yaptığını vurgulayan Işık, "Yine 'Malatya denince ilk aklınıza ne geliyor' şeklindeki sorumuza yüzde 78,1 ile kayısı ve yüzde 9,2 ile de İnönü Üniversitesi cevabı verildi" dedi.
Işık, araştırmaya katılanların yüzde 26,3'ünün Malatya'yı gezip gördüğünü ifade etti.
Malatya'nın en önemli değeri kayısı
Ankete katılanların yüzde 73,8'inin Malatya'nın en önemli değeri olarak kayısıyı gördüğünü anlatan Işık, "Bunun dışında katılımcıların yüzde 45'i Malatya'yı modern, yüzde 28,5'i sanayi, yüzde 55'i temiz, yüzde 64,1'i sakin, yüzde 55,6'sı güvenli ve yüzde 40,5'i de ucuz bir şehir olarak görüyor" diye konuştu.
Türkiye'de Malatya halkı imajı algısını da araştırdıklarını dile getiren Işık, buna göre katılımcılardan yüzde 56,7'sinin Malatya halkı için dindar kanaatini taşıdığını söyledi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise araştırma için Işık'a teşekkür etti.
Üniversite olarak sivil toplum, yerel yönetimler ve devletin ilgili kurumlarına raporlar hazırlayan, projeler sunan bir kurum haline geleceklerini ifade eden Çelik, bütün fakülte ve yüksekokullarıyla da rol model olacaklarını kaydetti.